Στην 5η θέση η Ελλάδα με τις φθηνότερες ξενοδοχειακές τιμές μεταξύ 24 χωρών

Στην 5η θέση η Ελλάδα με τις φθηνότερες ξενοδοχειακές τιμές μεταξύ 24 χωρών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα κράτησαν οι Ελληνες ξενοδόχοι τις τιμές στις μονάδες τους τον Δεκέμβριο σε σχέση με τις ξενοδοχειακές τιμές ανταγωνιστικών προορισμών.

Με βάση τα στοιχεία της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών Trivago τον μήνα των εορτών των Χριστουγέννων, η Ελλάδα είναι ο 5ος φθηνότερος προορισμός για διαμονή σε σύγκριση με 24 άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ειδικότερα, η μέση οnline ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στα καταλύματα της χώρας διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε 77 ευρώ έναντι 72 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013. Παρά την αύξηση κατά περίπου 7% τον φετινό Δεκέμβριο, η online τιμή των ξενοδοχείων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα του 2009 οπότε έχει φθάσει στα 88 ευρώ. Επίσης, οι τιμές είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με γειτονικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 93 ευρώ, ή η Ιταλία όπου φθάνει στα 106 ευρώ. Βέβαια, μία πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13% αναμένεται να οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Χθες είχαν συνάντηση η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη, κατά την οποία συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και το μείζον θέμα που απασχολεί την αγορά σε σχέση με την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ. Τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όσο και άλλοι φορείς του τουρισμού έχουν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού θεωρεί, επίσης, ότι μία αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε μία περίοδο κατά την οποία με βάση τις προκρατήσεις οι προβλέψεις για το 2015 είναι πάρα πολύ θετικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, ανταγωνιστικές παρέμειναν αυτό τον μήνα και οι ξενοδοχειακές τιμές στην Αθήνα. Στη σύγκριση με 50 ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είναι ο 6ος φθηνότερος προορισμός για διαμονή. Η μέση online τιμή στην Αθήνα διαμορφώθηκε στα 72 ευρώ από 68 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι (αύξηση 5,9%). Το 2009 η τιμή είχε φθάσει στα 89 ευρώ. Επίσης, χαμηλότερη είναι η τιμή από ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη, όπου διαμορφώθηκαν σε 97 και 94 ευρώ αντίστοιχα. Η πιο ακριβή πόλη για διαμονή είναι το Λονδίνο (215 ευρώ), το οποίο είναι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός των Ελλήνων για διακοπές τα Χριστούγεννα πίσω από τη Ρώμη και ο τρίτος για την Πρωτοχρονιά πίσω από τη Ρώμη και το Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή