Σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

Σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τυχόν υλοποίηση του μέτρου διπλασιασμού του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής θα ανατρέψει το καλό κλίμα και την αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά στον τουρισμό, προδιαγράφοντας όχι μόνο ζοφερό τουριστικό μέλλον αλλά κυρίως μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας μας.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τον ιατρικό τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η Alpha Bank, στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων σε σχέση με την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σχολίασε ότι «αντί να ανάψουμε ένα κεράκι στον Αγιο Τουρισμό που μας βγάζει σιγά σιγά από τη μέγγενη της ύφεσης, προσπαθούμε να καταστρέψουμε ό,τι κτίσθηκε με κόπο τα τελευταία χρόνια, θυσιάζοντας στον βωμό μιας ανιστόρητης οικονομικής πολιτικής τη χρυσοτόκο όρνιθα του Τουρισμού». Ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, που τοποθετήθηκε για το ίδιο θέμα πέραν της πτώσης στις αφίξεις και στα έσοδα, πρόσθεσε ότι το πρόβλημα θα είναι αξεπέραστο και για όσους ξενοδόχους έχουν υπογράψει με ξένους tour operators τριετή ή πενταετή συμβόλαια και θα κληθούν να αποδώσουν έναν ΦΠΑ που ποτέ δεν είχαν προϋπολογίσει.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημείωσε ότι «το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η προσαρμογή των παραπάνω υποδομών τα τελευταία δύο χρόνια στις διεθνείς προδιαγραφές και απαιτήσεις του ιατρικού τουρισμού είναι εντυπωσιακή. Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε στην «Κ» ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει επιτευχθεί διπλασιασμός των αιτημάτων από το εξωτερικό για ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας. Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα αναρριχήθηκε στη 18η θέση μεταξύ 85 χωρών που διεκδικούν κομμάτι από τη διεθνή πίτα του ιατρικού τουρισμού και στη 14η θέση μεταξύ των αναδυόμενων προορισμών στον χώρο αυτό.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην ημερίδα για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, είπε ότι τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η εισροή εσόδων για την ελληνική οικονομία, ο εκσυγχρονισμός του τομέα της υγείας, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη του city break και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή