ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα της χρονιάς στην Ελλάδα η Alpha Bank

trapeza-tis-chronias-stin-ellada-i-alpha-bank-2057780

Μια ακόμα σημαντική διάκριση απέσπασε ο όμιλος της Alpha Bank. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, το περιοδικό The Banker, η κορυφαία τραπεζική και οικονομική έκδοση σε παγκόσμιο επίπεδο και μέλος του ομίλου Financial Times, απένειμε στην Alpha Bank το βραβείο Τράπεζα της Χρονιάς στην Ελλάδα για το 2014.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του «The Banker», το βραβείο απενεμήθη στην Alpha Bank λόγω της εντυπωσιακής ανακάμψεως στη λειτουργική απόδοση της τραπέζης και της ισχυρής κεφαλαιακής θέσεως που κατέχει, ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες. Με αφορμή την απονομή του βραβείου ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε: «Το βραβείο αυτό αποτελεί σημαντική διεθνή αναγνώριση των επιμόνων προσπαθειών όλων των εργαζομένων στην τράπεζά μας για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Σε συνέχεια της συνολικής αξιολογήσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, είναι σαφές ότι ξεχωρίζουμε ως η Ελληνική Τράπεζα με την καλύτερη ποιότητα κεφαλαιακής βάσεως, η οποία αποδεικνύει την ικανότητά μας να λειτουργήσουμε ως βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εφεξής, επικεντρωνόμεθα στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Αναδιαρθρώσεως και στην αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου, στοχεύοντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της τραπέζης».

Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου η Alpha Bank ανακοίνωσε την εξαγορά των εργασιών λιανικής της Citi στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου του Diners Club στην Ελλάδα. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τις εργασίες wealth management με υπό διαχείριση κεφάλαια 2 δισ., εκ των οποίων 900 εκατ. καταθέσεις, καθαρό υπόλοιπο χορηγήσεων 400 εκατ. (κυρίως πιστωτικών καρτών), 20 καταστήματα και 480.000 νέους πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο stress test της ΕΚΤ η Alpha Bank με βάση το αποτέλεσμα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών στην Ευρώπη. Το κεφαλαιακό πλεόνασμα της τράπεζας με βάση τον στατικό ισολογισμό στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.