Οι περιπέτειες μιας μεγάλης επένδυσης στην Κέρκυρα στον καιρό της… κρίσης

Οι περιπέτειες μιας μεγάλης επένδυσης στην Κέρκυρα στον καιρό της… κρίσης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που η χώρα διψά για επενδύσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες που επιμένουν να αντιδρούν στην προσπάθεια προσέλκυσης εγχώριων και ξένων κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή ευθέως ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, παρέχουν κάθε μορφή διευκόλυνσης στους ξένους επενδυτές.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά την εβδομάδα που πέρασε, στην Κέρκυρα, όπου προκλήθηκαν αντιδράσεις για τη σημαντική επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στον Ερημίτη, στην περιοχή της Κασσιόπης. Εκεί, κάποιες κινήσεις πολιτών, έχοντας τη βοήθεια των οργανωμένων οπαδών του Πατριωτικού Μετώπου Εργαζομένων (ΠΑΜΕ), εναντιώθηκαν στην επένδυση των 100 εκατ. ευρώ που ετοιμάζεται.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, περίπου 50 μέλη του ΠΑΜΕ εμπόδισαν 85 συνολικά καλεσμένους -εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και φορέων της Κέρκυρας- να ενημερωθούν για τη νέα επένδυση που θα πραγματοποιήσει η επενδυτική εταιρεία NCH Capital στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο κ. Κ. Νικολούζος, δήμαρχος Κέρκυρας, εκλεγμένος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, δεν πήγε σε προκαθορισμένο ραντεβού με τους εκπροσώπους της NCH Capital λόγω υποχρέωσης… Για την ιστορία, η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από τις 14 Νοεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας προς την «Κ» ο επικεφαλής της NCH Capital στην Ελλάδα, Γιώργος Σιάντης, αναφέρει ότι ποτέ δεν ένιωσε «ξένο σώμα» στην Κέρκυρα. Οπως λέει ο ίδιος, οι αντιδράσεις σημειώθηκαν από μια μικρή μειοψηφία. «Εχουμε μιλήσει με πολλούς (στην Κέρκυρα) και το κλίμα είναι θετικό», λέει. «Δυστυχώς», προσθέτει, «η πλειοψηφία που συναινεί στα σχέδιά μας είναι σιωπηλή, ενώ η μειοψηφία δημιουργεί ισχυρό θόρυβο». Μεταξύ των φορέων που έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης συγκαταλέγεται το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας. Μάλιστα ο πρόεδρός του, Γ. Χονδρογιάννης, βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο των διαμαρτυρόμενων δυνάμεων, καθώς παραχώρησε την αίθουσα του επιμελητηρίου για την εκδήλωση ενημέρωσης των κερκυραϊκών φορέων από την NCH Capital.

Ερωτηθείς αν κάτι έχει αλλάξει μετά τις φασαρίες της περασμένης Τρίτης στην πόλη της Κέρκυρας, τα στελέχη της εταιρείας απορρίπτουν οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη από την άμεση προώθηση της επένδυσης. «Το εύκολο θα ήταν να αποχωρήσουμε», παραδέχεται. «Ξέρετε», προσθέτει ο κ. Σιάντης, «η επένδυση στον Ερημίτη δεν είναι ούτε η μόνη που υλοποιούμε, ούτε η μεγαλύτερη. H NCH διαχειρίζεται 3,4 δισ. δολάρια και ο Ερημίτης συνιστά μια μάλλον μικρού οικονομικού αντικειμένου επένδυση. Δεν θεωρώ όμως», καταλήγει, «ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2016 αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή. Και καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε περίπου δύο έως τρία χρόνια από σήμερα, θα έχει αποκτήσει ένα υψηλού επιπέδου θέρετρο διακοπών, που θα περιλάβει ένα μικρό και πολυτελές ξενοδοχείο, μερικές δεκάδες παραθεριστικές κατοικίες και μια μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Την ανάπτυξη του ακινήτου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Α. Τομπάζης & Συνεργάτες. «Ο λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη εταιρεία αρχιτεκτονικών μελετών έχει να κάνει με την υψηλή εξειδίκευσή της στα βιοκλιματικά κτίρια και τις αναπτύξεις που προστατεύουν το περιβάλλον και ακολουθούν η μορφολογία του εδάφους», λέει ο κ. Σιάντης. Ο δεύτερος παράγοντας που οδήγησε την NCH Capital σε ελληνικές εταιρείες μελετών, είναι ότι θέλει να δώσει δουλειά σε ελληνικά χέρια. «Θα μπορούσαμε να αναθέσουμε τις μελέτες μας σε Αλβανούς μηχανικούς, στο 1/5 του κόστους», προσθέτει, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος έχει υποσχεθεί στην τοπική κοινωνία έσοδα και θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή