Η κοινωνική υπευθυνότητα στηρίζει τα Χωριά SOS

Η κοινωνική υπευθυνότητα στηρίζει τα Χωριά SOS

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο μεγαλείο της έμπνευσης του Αυστριακού Χέρμαν Γκμάινερ, ιδρυτού των Παιδικών Χωριών SOS, πέρα από την παροχή προστασίας, είναι και το ότι τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα οικογενειακό πλαίσιο «με μητέρα, με αδέρφια, στο σπίτι τους». Ενα πρότυπο που θεμελιώθηκε και λειτουργεί αποτελεσματικά και στη χώρα μας από το 1982, από τότε που υιοθετήσαμε τον θεσμό αυτό, που αποτάσσεται τον μεγάλο κίνδυνο της ιδρυματοποίησης που απειλεί τα προστατευόμενα παιδιά, όταν στερούνται της φυσικής οικογένειάς τους. (www.sos-villages.gr) Το μεγαλειώδες αυτό πρότυπο, που εμφανώς εμπνέει τις πάμπολλες επιχειρήσεις στη χώρα μας που στηρίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS με τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητάς τους, έρχεται σήμερα να υπονομεύσει με την ακατανόητη «λογική» της η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε σχετικό ΦΕΚ και, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τον διαχωρισμό των παιδιών ανά ηλικίες σε διαφορετικά κτίρια, αφαιρεί τη δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο και στα παιδιά να έχουν «μητέρα» – αυτά δηλαδή που παρέχουν οι οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS και που λειτουργούν σαν φάροι ευφυούς φιλανθρωπισμού στη Βάρη της Αττικής, στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και το πρώτο «σπίτι» στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Θεσπίσθηκαν και εγκρίθηκαν γραπτοί κανόνες και προδιαγραφές που ουσιαστικά θεσμοθετούν το παρελθόν, τον αναχρονισμό, την επιστροφή στις Παιδοπόλεις και ακυρώνουν στην πράξη τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS» αναφέρει στην επίσημη διαμαρτυρία του το Διοικητικό Συμβούλιο. Ευτυχώς, ως πειστικός συνήγορος του έργου και του προτύπου προστασίας που προσφέρουν τα Παιδικά Χωριά SOS, έρχεται η διευρυμένη δραστηριότητα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους εταιρειών και άλλων επιχειρηματικών φορέων, στους οποίους εν μέρει θα αναφερθούμε. Συγκεκριμένα, τους δύο τελευταίους μήνες στο πλευρό των Παιδικών Χωριών SOS, η Henkel Hellas για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς «Μαζί κτίζουμε το αύριο» στήριξε το νέο πρόγραμμα των Παιδικών Χωριών SOS σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη για τη λειτουργία «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιού». Ο Σύλλογος Αποφοίτων Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα διοργάνωσε φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ σε συνεργασία με τους βετεράνους Καλαθοσφαιριστές Ελλάδος και τα έσοδα διατέθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης. Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Marine Tours, σε συνεργασία με τον εθνικό αερομεταφορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Etihad Airways, διοργάνωσαν εκδήλωση για τα Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη, με ψυχαγωγία και κάλυψη βασικών αναγκών σε σχολικά είδη για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Και η MasterCard στο πλαίσιο του Champions League έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά των χωριών SOS να συμμετέχουν στο αθλητικό αυτό γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή