Αυξήθηκαν κατά 7% οι ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο

Αυξήθηκαν κατά 7% οι ελληνικές εξαγωγές τον Οκτώβριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ανταγωνιστικά όχι μόνο προς τις τρίτες χώρες αλλά και προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνονται τα ελληνικά προϊόντα, όταν το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση των αρχικών εκτιμήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών τον Οκτώβριο του 2014, στις οποίες παρατηρείται αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή και 3,6%, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.

Οπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται εντονότερα ανοδικά προς τις χώρες της Ε.Ε. (8,4%), έναντι των τρίτων χωρών (5,8%), με την τάση να είναι ακόμη πιο ενδεικτική αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Στην περίπτωση αυτή οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,6%, ενώ προς τις τρίτες χώρες μειωμένες κατά 5,4%. «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν αφενός ότι σε χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, τα ελληνικά προϊόντα γίνονται πιο ανταγωνιστικά προς τρίτες χώρες, αλλά και ότι στα επίπεδα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι επιστρέφουν στα ελληνικά προϊόντα, προτιμώντας τα από ομοειδή προϊόντα τρίτων χωρών», τονίζει ο ΠΣΕ.

Τον Οκτώβριο, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 48%, έναντι 52% προς τις τρίτες χώρες. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 63,4% έναντι 36,6% των τρίτων χωρών.

Η σημαντική αύξηση στη συνολική αξία των εξαγωγών περιόρισε τους πτωτικούς ρυθμούς των εξαγωγών, που σε επίπεδο δωδεκαμήνου διαμορφώνονται πλέον στο 5,9%, σε σχέση με την περίοδο Νοεμβρίου 2012 – Οκτωβρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι ένα μήνα νωρίτερα, η πορεία των εξαγωγών προοιωνιζόταν υποχώρηση σε δωδεκάμηνη βάση, στα επίπεδα του 7,2%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σχεδόν όλοι οι κλάδοι των εξαγωγών κινήθηκαν ανοδικά τον περασμένο Οκτώβριο, με εξαίρεση τις πρώτες ύλες         (-30,8%) και το ελαιόλαδο (-28,5%). Εξαιρετικές επιδόσεις, εκτός των πετρελαιοειδών (αύξηση 17,9%), παρουσίασαν και οι κλάδοι των μηχανημάτων (αύξηση 31,3%), των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (αύξηση 20,3%) και των βιομηχανικών προϊόντων (αύξηση 11,3%).

Αξιοσημείωτες αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στις εξαγωγές χημικών κατά 5,2% τον φετινό Οκτώβριο σε σύγκριση με τον περσινό, στις εξαγωγές ποτών και καπνού κατά 7,6%, καθώς και στις εξαγωγές διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων κατά 9,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή