Εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια αναζητεί η Ε.Ε.

Εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια αναζητεί η Ε.Ε.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή της ασφάλεια βρίσκεται η Ε.Ε. μετά τη ρωσική απόφαση για εγκατάλειψη του αγωγού South Steam. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την υλοποίηση του νότιου άξονα (αγωγός ΤΑΝΑP και Tap) μέσω του οποίου θα μεταφέρεται αζέρικο αέριο στην Ευρώπη και διερευνά τις δυνατότητες υλοποίησης της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (East Med), προσβλέποντας στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ολοκλήρωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Ο κ. Σέφκοβιτς χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη την απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τον αγωγό South Stream. Ο ίδιος στιγμάτισε εμμέσως πλην σαφώς το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέρωση από πλευράς της Ρωσίας για την απόφασή της. Στο πρώτο μέρος της συνάντησής μας, σταθήκαμε κυρίως στην ανταλλαγή πληροφοριών. Και αυτό, γιατί μάθαμε από τα ΜΜΕ την απόφαση για τον South Stream. Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση και γι’ αυτό θέλουμε να ακούσουμε από τους υπουργούς εάν έχουν κάποια περαιτέρω πληροφορία, τόνισε αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο κ. Σέφκοβιτς.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να συζητήσει με τα κράτη-μέλη το ποια είναι η κατάσταση σε καθένα από αυτά και ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα και ανησυχίες που υπάρχουν. Η πρόταση του ιδίου θα είναι η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία θα διερευνήσει όλα τα σύνθετα ζητήματα και τις εναλλακτικές λύσεις. Ο κ. Σέφκοβιτς είχε ξεχωριστές συναντήσεις για το θέμα με τους υπουργούς της Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Κροατίας, Ιταλίας και Ρουμανίας, χώρες που πλήττονται περισσότερο από την εγκατάλειψη του South Stream. Χθες, πάντως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος για ολόκληρη την Ευρώπη» την έλλειψη ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται και θα συνδέει τις χώρες της βόρειας και νότιας Ευρώπης. Πρόσθεσε δε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την ώθηση της ανάπτυξης.

Σχετικά με τον αγωγό East Med, o αξιωματούχος της Ε.Ε., δήλωσε ότι συζητήθηκε στις διμερείς επαφές που είχε με τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου. Εγινε μια προκαταρκτική συζήτηση, στην οποία καταλήξαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η εκπόνηση μιας μελέτης σκοπιμότητας, πρόταση που υποβλήθηκε από την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Η διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει προκλήσεις και γι’ αυτό αποφασίσαμε από κοινού να διερευνήσουμε το πώς η Επιτροπή μπορεί να συνεισφέρει στην ολοκλήρωση αυτής της μελέτης, τόσο λόγω του τεχνικού μεγέθους του σχεδίου όσο και για τη μελλοντική σημασία του, αναφορικά με τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Σέφκοβιτς. Σε ό,τι αφορά τέλος στον αποκαλούμενο νότιο άξονα για την τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας κ. Γιλντίζ για τις προθέσεις της χώρας του ως προς την υλοποίηση του αγωγού που θα διέρχεται επί του τουρκικού εδάφους (TANAP). Για τον ευρωπαϊκό τμήμα του νότιου άξονα (αγωγός Tap), τόνισε ότι οι Αζέροι, ζήτησαν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει μια Επιτροπή παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσει τα χρονοδιαγράμματα και τη συμβατότητα των διαδικασιών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή