Πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου 433 εκατ. από τους μετόχους της Αττικής

Πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου 433 εκατ. από τους μετόχους της Αττικής

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά 433 εκατ. ευρώ αποφάσισε η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο αναβολές. Παράλληλα, η συνέλευση αποφάσισε τη μείωση του αριθμού μετοχών (reverse split) με την αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας. Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο νέο.

Αναλυτικότερα, η γενική συνέλευση, με την παρουσία μετόχων που ελέγχουν το 52,57% του συνολικού αριθμού μετοχών, ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 433,35 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους 17 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά που κατέχουν, ενώ η τιμή διάθεσης θα μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά τον χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα αναλάβουν νέες μετοχές συμμετέχοντας στην αύξηση. Η χρονική περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την απόκτηση κοινών μετοχών θα διαρκέσει 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου πραγματοποιείται λόγω των αντίστοιχων κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το stress test που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη άνοιξη.

Παράλληλα, η συνέλευση αποφάσισε χθες τη μείωση του αριθμού μετοχών της τράπεζας με αύξηση της ονομαστικής αξίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής της τράπεζας από 0,30 ευρώ σε περίπου 4,8 ευρώ ανά μετοχή με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 16 παλαιές μετοχές για κάθε μία νέα μετοχή. Με το reverse split μειώνεται ο αριθμός μετοχών της τράπεζας από 1.045.794.145 σε 65.362.134 μετοχές. Επιπλέον, η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 290,8 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας από 4,8 ευρώ (μετά το reverse split) σε 0,35 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για τεχνική προσαρμογή προκειμένου να διαγραφούν αντίστοιχες ζημίες της τράπεζας.

Οι λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της αύξησης κεφαλαίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Δικαιούχοι θα είναι όλοι όσοι κατέχουν μετοχές της τράπεζας κατά την ημερομηνία αποκοπής του σχετικού δικαιώματος. H χρονική περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης θα διαρκέσει δεκαπέντε ημέρες. Η έναρξη και η λήξη της περιόδου άσκησης του δικαιώματος προτίμησης, καθώς και η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης θα ορισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, εφόσον παραμείνουν αδιάθετες μετοχές, μπορεί να τις διαθέσει κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρειά του. Ουσιαστικά η διοίκηση θα επιχειρήσει να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένων των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας του φόβου πρόωρων εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της τράπεζας χθες έκλεισε με νέες απώλειες της τάξης του 13,48% στα 0,058 ευρώ. Είχε προηγηθεί «βουτιά» της μετοχής κατά 26,37% (!), στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 9 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή