Προς διπλασιασμό της δυναμικότητας του Tap μετά το «ναυάγιο» του South Stream

Προς διπλασιασμό της δυναμικότητας του Tap μετά το «ναυάγιο» του South Stream

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σχέδια για αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού Tap επισπεύδουν οι μέτοχοι της κοινοπραξίας, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που αφήνει η εγκατάλειψη του ρωσικού σχεδίου για τον South Stream. H βρετανική εταιρεία BP επικεφαλής της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν και μέτοχος σε ποσοστό 20% στον αγωγό Tap, έχει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει στην Κομισιόν αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση την πρόθεσή της να διπλασιάσει τη δυναμικότητα του Tap από τα 10 δισ. κ.μ. αερίου στα 20 δισ. κ.μ. αερίου με την έναρξη της λειτουργίας του το 2020.

Η αύξηση της δυναμικότητας του Tap ήταν στα αρχικά σχέδια της κοινοπραξίας, αλλά είχε συνδυαστεί με τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εν απουσία του South Steam που θα μετέφερε παρακάμπτοντας την Ουκρανία 63 δισ. κ.μ. ρώσικου φυσικού αερίου, δίνει νέες προοπτικές στον αγωγό Tap.

Ρωσικό αέριο

H αύξηση τη δυναμικότητάς του με την έναρξη της λειτουργίας του προϋποθέτει τη μεταφορά και ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού οι ποσότητες αερίου από την πρώτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ δεν επαρκούν για να την καλύψουν. Ενα μέρος, δηλαδή, των αυξημένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου που θα φτάνουν στην Τουρκία θα μεταφέρεται στην αγορά της Ευρώπης μέσω του αγωγού Tap. Η διασύνδεση του Tap με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, που βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, και η επέκτασή του σε Ρουμανία και Ουγγαρία αποκτούν επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα για την ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων μετά την απόσυρση του South Steam.

Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μετά το «ναυάγιο» του South Stream, βρίσκεται και η Ε.Ε. σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ολοκλήρωσης, Μάρος Σέφκοβιτς, μετά το πέρας του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει ήδη από αυτόν τον μήνα συζητήσεις με την Τουρκία για τον νέο αγωγό που φιλοδοξεί να μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη αντί για τον South Stream.

«Το σχεδιάζουμε για τον Δεκέμβριο. Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν ήδη σε επίπεδο επιχειρήσεων» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν μια γρήγορη πρόοδο επάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, ο υφυπουργός Ενέργειας Κίριλ Μολόντσοφ δήλωσε ότι το πρώτο τμήμα του νέου αγωγού προς την Τουρκία μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε 2-3 χρόνια, μετά τη φάση του σχεδιασμού που θα κρατήσει 12-18 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή