Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…

Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «κάλαθο των αχρήστων» αποφάσισε να πετάξει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αγορά άρτου. Η κίνηση αυτή, μάλιστα, φέρεται να έγινε με το που απομακρύνθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης με τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου οι κ. Κωστής Χατζηδάκης και Αθ. Σκορδάς. Οι διάδοχοί τους στο υπουργείο στις συζητήσεις που είχαν με την τρόικα υποστήριξαν ότι οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ είναι μάλλον άστοχες και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησαν να μη μετουσιωθούν αυτές σε νομοθεσία.

Η τρόικα από την πλευρά της ζήτησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να τεκμηριωθεί αυτή η αλλαγή πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από μια ανεξάρτητη έρευνα. Ετσι, ανατέθηκε με απευθείας ανάθεση η εκπόνηση έρευνας για τον κλάδο της αρτοποιίας στην εταιρεία ICAP έναντι 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η σχετική μελέτη πρέπει να παραδοθεί στο ΥΠΑΑΝ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Για το θέμα της ζύγισης του ψωμιού, βεβαίως, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης δεν χρειάστηκε να περιμένει το πόρισμα της ανεξάρτητης μελέτης και όπως ήδη έχει γράψει η «Κ» (βλ. φύλλο 25/11/2014), το ζύγισμα του ψωμιού με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο κ. Γ. Γιακουμάτος θα πάψει να είναι υποχρεωτικό και θα γίνεται εφόσον το ζητεί ο καταναλωτής.

Η άλλη σύσταση που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ στην περίφημη εργαλειοθήκη ήταν η κατάργηση του αυστηρού ορισμού του «φούρνου» ως της επιχείρησης στην οποία πραγματοποιείται όλη η διαδικασία παρασκευής του άρτου. Η σύσταση αυτή δεν υιοθετήθηκε στον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου και υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διερευνούσε τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. προκειμένου να τις υιοθετήσει. Η μελέτη της ICAP φέρεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές, καθώς σε κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική η προσέγγιση και η καταναλωτική συμπεριφορά.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να παραδοθεί μια ακόμη μελέτη για την αξιολόγηση των αλλαγών στην αγορά γάλακτος, η οποία έχει ανατεθεί, επίσης έναντι 15.000 ευρώ, στην εταιρεία μετρήσεων IRI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή