«Παγώνουν» οι πωλήσεις ασφαλιστικών λόγω της αβεβαιότητας

«Παγώνουν» οι πωλήσεις ασφαλιστικών λόγω της αβεβαιότητας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή αναβολή παίρνουν τα σχέδια του ομίλου της Eurobank για την εισαγωγή της Eurolife στο χρηματιστήριο. Η κατρακύλα του Χ.Α. και η άνοδος του ρίσκου της χώρας συμπιέζουν τις τιμές και επιβάλλουν στάση αναμονής και επαναξιολόγηση των σκέψεων που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα για πώληση του ασφαλιστικού ομίλου μέσω χρηματιστηρίου.

Οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με πηγές από τον όμιλο, δεν ματαιώνονται, παραπέμπονται ωστόσο για την επαύριο της εκτόνωσης της αβεβαιότητας και με την προϋπόθεση σταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος στη χώρα. Στάση αναμονής τηρείται άλλωστε και στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι διαδικασίες για την πώληση της οποίας γίνονται αθόρυβα και χωρίς διάθεση βιασύνης. Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από μη τραπεζικές δραστηριότητες το αργότερο έως το 2016, ισχύει στο ακέραιο και ζητούμενο είναι η διαδικασία αλλά και ο χρόνος, ως συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Oλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η μεταβίβαση της Eurolife θα ολοκληρωθεί –εκτός απροόπτου– το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι συζητήσεις πλέον επικεντρώνονται στο αν θα επιλεγεί ο δρόμος του χρηματιστηρίου ή της μεταβίβασης ποσοστού έως και 80% της holding εταιρείας, που έχει συσταθεί γι’ αυτό τον σκοπό, σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παρά την αναταραχή που προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα, το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων το Fairfax, παραμένει, ενώ ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον ασφαλιστικών ομίλων που προσδοκούν στη συνεργασία με το δίκτυο της τράπεζας.

Αν και επισήμως δεν επιβεβαιώνεται, ο όμιλος της Allianz φέρεται σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ότι θα μπει στην κούρσα της διεκδίκησης, στρέφοντας όμως περισσότερο το βλέμμα του στην Εθνική Ασφαλιστική, η πώληση της οποίας θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Στο μεσοδιάστημα, τόσο η Eurolife όσο και η Εθνική Ασφαλιστική θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου, με αιχμή τις καταθέσεις που τηρούν σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και δη στις μητρικές τράπεζες.

Η συγκέντρωση των καταθέσεων, που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε μία ή δύο τράπεζες, αναδείχθηκε ως πρόβλημα στα πρόσφατα στρες τεστ, που ολοκληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις Ασφαλιστικές εταιρείες (EIOPA) και αφορά στο σύνολο του κλάδου και όχι μόνο στις δύο υπό πώληση ασφαλιστικές εταιρείες. Η πρακτική αυτή που ακολουθήθηκε κυρίως στο πλαίσιο των ομίλων, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ενόψει της εφαρμογής των νέων κανόνων για τη Φερεγγυότητα (Solvency II), καθώς «χτυπάει» στα κεφάλαια των εταιρειών, αυξάνει δηλαδή τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, σε ποσοστό έως και 90%!

Το πρόβλημα αγγίζει περισσότερο τις δύο εταιρείες, που ως θυγατρικές μεγάλων συστημικών τραπεζών, έχουν συγκεντρώσει μεγάλο μέρος των καταθέσεων του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου, αλλά και των ταμειακών διαθεσίμων τους, στις μητρικές τράπεζες, αυξάνοντας τον κεφαλαιακό κίνδυνο, με βάση τους κανόνες του Solvency. Ηδη τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταδιακή μείωση των καταθέσεων που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ελληνικές τράπεζες, από τα 3,1 δισ. ευρώ πέρυσι στα 2,8 δισ. ευρώ δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή