Στα χρηματιστήρια με τις χειρότερες αρνητικές αποδόσεις η Αθήνα

Στα χρηματιστήρια με τις χειρότερες αρνητικές αποδόσεις η Αθήνα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τριήμερο κραχ του χρηματιστηρίου λόγω της επίσπευσης της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αφαίρεσε 13 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση και τοποθετεί την Αθήνα στα χρηματιστήρια με τις χειρότερες αρνητικές αποδόσεις παγκοσμίως για το 2014. Η αγορά μετοχών κυριολεκτικά συνετρίβη στη συνεδρίαση της Τρίτης με απώλειες 12,78% του Γενικού Δείκτη. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 1980 που υπολογίζεται ο Γενικός Δείκτης μέχρι σήμερα. Εξίσου ισχυρή ήταν και η πτώση της Πέμπτης, με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη να φθάνουν το 7,35% και να καταγράφει νέο χαμηλό έτους. Η συμπεριφορά των Ελλήνων και αλλοδαπών επενδυτών στις συνεδριάσεις της Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης έδειξε να προεξοφλούν ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικοί πωλητές ήταν εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και ιδιώτες επενδυτές, ενώ εντολές αγοράς δόθηκαν από ξένα funds κυρίως για τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επίπεδα που κατρακύλησαν οι τίτλοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, οι εγχώριοι επενδυτές προσπαθούν να μειώσουν τον μέσο όρο ζημιών στα χαρτοφυλάκιά τους σε μια χρονιά που απεδείχθη καταστροφική, αφού οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του έτους προσεγγίζουν το 29%. Παράλληλα, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι οι μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν στον «πάγο». Οι κινδυνολογικές εκτιμήσεις αναλυτών διεθνών οίκων για τις «παρενέργειες» στα μέτωπα της διαχείρισης χρέους και των σχέσεων με τους δανειστές, επιδεινώνουν το κλίμα στην αγορά, αποθαρρύνοντας ακόμη και τους επιθετικούς traders στην ανάληψη βραχυχρόνιου ρίσκου.

Κάθε πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς είναι παρακινδυνευμένη, καθώς το ρευστό πολιτικό σκηνικό αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η μεταβλητότητα μέχρι την πρώτη ψηφοφορία θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Στις επιχειρήσεις επικρατεί ψυχραιμία, αν και όπως αναφέρουν στελέχη διοικητικών συμβουλίων από εισηγμένες, ήδη οι ξένοι πελάτες τους με καθημερινά reports θέτουν ξανά ερωτήματα για την πολιτική ισορροπία στη χώρα και εάν θα υπάρξουν εμπλοκές στο θέμα της ανάπτυξής της, αφού ήδη οι δύο πρώτοι μήνες του 2015 θα εξαϋλωθούν λόγω της προεκλογικής διαδικασίας και των εκλογών, εφόσον δεν αναδειχθεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με αναιμική άνοδο 0,20% στις 1.035,08 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.048,63 μονάδες (1,51%), ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.024,71 μονάδες (-0,80%).

Η μεικτή αξία των συναλλαγών υποχώρησε σε σχέση με τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στα 75,636 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη η αγορά καταβυθίστηκε βιώνοντας ένα από τα χειρότερα κραχ στην ιστορία της, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 902,84 μονάδες.

Σε ηπιότερους ρυθμούς συνεχίσθηκε η περιδίνηση του χρηματιστηρίου την Τετάρτη μετά την ελεύθερη πτώση της Τρίτης. Αξιοσημείωτη η διατήρηση του όγκου συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα (173,712 εκατ. ευρώ), ενώ άλλαξαν χέρια πακέτα αξίας 19,65 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,01% και διαμορφώθηκε στις 893,71 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 863,21 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 4,39%. Την Πέμπτη ο βασικός δείκτης Τιμών έκλεισε στις 827,98 μονάδες. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων το Χ.Α. έχει καταγράψει πτώση 20,00%, από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 28,79%, ενώ από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, τις 1.369,56 μονάδες, σημειώνει πτώση κατά 39,54%.

Την Παρασκευή η αγορά συνέχισε την πτωτική της πορεία αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή