Αλυσίδα αλλαγών φέτος σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Αλυσίδα αλλαγών φέτος σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά επτά λιανεμπορικές αλυσίδες και 241 καταστήματα στην κατηγορία των σούπερ μάρκετ και ευρέως των καταναλωτικών ειδών άλλαξαν χέρια μέσα στο 2014. Αν μη τι άλλο η χρονιά που φεύγει κατέχει μάλλον το ρεκόρ –τουλάχιστον τα τελευταία έξι έτη– σε ό,τι αφορά τις εξαγορές στον κλάδο. Οι επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια τηρούσαν στάση αναμονής περίμεναν, καθώς φαίνεται, το 2014 προκειμένου να προχωρήσουν σε σημαντικές κινήσεις εξαγορών. Κοινή πεποίθηση στον κλάδο είναι ότι η τάση συγκέντρωσης θα συνεχιστεί. Ωστόσο, οι όποιες αποφάσεις έχουν «παγώσει» την τελευταία εβδομάδα, καθώς όλοι αναμένουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.

Οι εξαγορές που τάραξαν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας ήταν αυτή της Makro Cash & Carry από τη «Σκλαβενίτης», έναντι 65 εκατ. ευρώ, η εξαγορά του 60% της κρητικής αλυσίδας «Χαλκιαδάκης» επίσης από τη «Σκλαβενίτης» έναντι 22 εκατ. ευρώ και βεβαίως η εξαγορά της Praktiker Hellas από το καναδικό fund Fairfax, με το τίμημα να ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης γύρω στα 22 εκατ. ευρώ. Με την εξαγορά της Makro, η «Σκλαβενίτης» εισήλθε στην κατηγορία του χονδρεμπορίου, προσθέτοντας στο δίκτυό της 12 καταστήματα, ενώ με την εξαγορά του 60% της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης» αποκτά πρόσβαση σε 38 καταστήματα στην Κρήτη.

Ιδιαίτερης σημασίας, καθώς ενισχύουν την τάση συγκέντρωσης στην εν λόγω αγορά, είναι και οι εξαγορές που έχουν γίνει στην περιφέρεια. Πιο πρόσφατη είναι αυτή της «Μαρινόπουλος» η οποία προχώρησε στην εξαγορά του 100% της αλυσίδας «Κρόνος Νικ. Καρακίτσος» και προσέθεσε έτσι 18 καταστήματα στο δίκτυό της, όλα στον νομό Αχαΐας.

Ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της «Μαρινόπουλος» έχουν περάσει –έχοντας ενταχθεί τα περισσότερα από αυτά στο δίκτυο δικαιόχρησης (franchising) της εταιρείας– και άλλα 159 καταστήματα μέσω της συνεργασίας με την αλυσίδα «Αρβανιτίδης» στη Βόρεια Ελλάδα, με την αλυσίδα «Elite – Αριάδνη» στην Κρήτη, καθώς και με τη μετατροπή σε εταιρικά τριών καταστημάτων franchise στη Σαντορίνη.

Το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε ήδη η εξαγορά της αλυσίδας «Βιδάλης» που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες με 15 καταστήματα, εκ των οποίων έξι Cash & Carry, από τον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης Μελών Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

Διαφορετικό ιδιοκτήτη πλέον θα έχουν περίπου 241 καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου τροφίμων, καθώς και ειδών οικιακού εξοπλισμού. Και έπεται συνέχεια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή