Παράταση των εκπτώσεων στα βιομηχανικά τιμολόγια ζητεί η ΕΒΙΚΕΝ

Παράταση των εκπτώσεων στα βιομηχανικά τιμολόγια ζητεί η ΕΒΙΚΕΝ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσής της, ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, Τάσος Γκαρής. Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ζητεί και η ενεργοβόρος βιομηχανία, καλώντας με την ιδιότητα του μετόχου της ΔΕΗ να δώσει παράταση ενός ακόμη έτους των εκπτώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η ενεργοβόρος βιομηχανία μέσω της ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει σε σχετική επιστολή της τον κίνδυνο κατάρρευσης ιστορικών κλάδων και της απώλειας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αντίθετη περίπτωση. Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ζητείται ενόψει της προγραμματισμένης για τις 22 Δεκεμβρίου γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ με θέμα την ανανέωση για το 2015 των εκπτώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν με απόφαση γενικής συνέλευσης στις 28 Φεβρουαρίου 2014. Η απόφαση αυτή προέβλεπε εκπτώσεις που θα ισχύουν για 1 συν 1 έτος και η ΔΕΗ παρέπεμψε σε νέα γενική συνέλευση την παράταση ισχύος της για ένα χρόνο ακόμη.

Η ΕΒΙΚΕΝ στη σχετική επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα επισημαίνει ότι θεωρεί δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 22/12/2014 θα ταχθεί υπέρ της παράτασης της ισχύος της προηγούμενης απόφασης και για το έτος 2015 και σε κάθε περίπτωση μέχρι την υλοποίηση μηχανισμού που να οδηγεί σε τιμολόγια τουλάχιστον αντίστοιχα των σημερινών. Ο μηχανισμός στον οποίο αναφέρεται η ΕΒΙΚΕΝ αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), με τον οποίο έχει συνδεθεί και μέσω του Μνημονίου η ισχύς των εκπτώσεων των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΕΒΙΚΕΝ κάνει λόγο για καθυστέρηση στην προώθηση του εν λόγω μηχανισμού, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στο ΥΠΕΚΑ ως αρμόδιο υπουργείο και τάσσεται υπέρ της πρότασης που έχει καταθέσει η ΡΑΕ έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς. Η ΕΒΙΚΕΝ ζητάει, μάλιστα, να αγνοηθεί η τρόικα, η οποία έχει απορρίψει το σχέδιο της ΡΑΕ, επισημαίνοντας ότι «ο ρόλος της είναι εξωθεσμικός».

Για κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κάνει λόγο σε επείγουσα επιστολή που απέστειλε την περασμένη παρασκευή στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, Τάσος Γκαρής. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου να ενισχυθεί ο λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ με ένα ποσό της τάξης των 345 εκατ. ευρώ. Αυτό θα περιορίσει τις υπερημερίες στις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ από τους τέσσερις μήνες σήμερα στους δύο μήνες. Τα 300 εκατ. από αυτά θα πρέπει να καταβληθούν, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ, από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ, όπως είναι ήδη γνωστό λόγο της διόγκωσης των ανεξόφλητων οφειλών στα 2 δισ. ευρώ, παρακρατεί από τον ΑΔΜΗΕ ποσά που αντιστοιχούν στο τέλος ΑΠΕ, αφού δεν τα εισπράττει και η ίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια «μαύρη τρύπα» που μεταφέρεται σε ολόκληρη την αγορά. Η καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ θα έδινε μια διέξοδο στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος ενημερώνει τον υπουργό ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθεί να κινηθεί δικαστικά κατά των οφειλετών του (εννοεί ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ), «στοχεύοντας στην αποφυγή κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή