Η Πειραιώς μεταβιβάζει επιχειρηματικά δάνεια και μετοχές 1,2 δισ. στο fund KKR

Η Πειραιώς μεταβιβάζει επιχειρηματικά δάνεια και μετοχές 1,2 δισ. στο fund KKR

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ενήμερων και μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων καθώς και μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό private equity KKR (Kohlberg Kravis Roberts), ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, που ειδικεύεται στη διαχείριση και εξυγίανση επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα πέραν της διοίκησης και εξυγίανσης των εταιρειών που περιλαμβάνει η συμφωνία θα διοχετεύσει κεφάλαια ύψους έως και 300 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργία τους. Ετσι δίνεται λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης εταιρειών που κρίνονται μεν βιώσιμες αλλά είναι δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα μεταβιβάσει τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία μέσω τιτλοποίησης και οι εν λόγω εταιρείες θα τελούν υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο της ΚΚR Credit, ενώ η Πειραιώς θα διατηρήσει την τραπεζική εξυπηρέτηση του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο που θα μεταβιβαστεί αφορά εταιρείες από ένα μεγάλο φάσμα κλάδων, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εταιρείες των κλάδων Υγείας και Τροφίμων.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη του ομίλου Πειραιώς, με τη συμφωνία ο όμιλος επιτυγχάνει πολλαπλά οφέλη:

• Εξυγιαίνει τον ισολογισμό της. Μεγάλο μέρος του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, σταδιακά θα πάψουν τα βαραίνουν τον ισολογισμό της. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου είχαν ανέλθει στο 39%.

• Αντιμετωπίζει το δύσκολο θέμα της διοίκησης προβληματικών επιχειρήσεων. Η μεγάλη κρίση έχει οδηγήσει πολλές εκατοντάδες εταιρείες σε οριακό σημείο. Ο όμιλος Πειραιώς διατηρεί προβληματικά δάνεια και συμμετοχές σε πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε έμμεσα είτε και άμεσα έχουν περάσει στον έλεγχο της τράπεζας. Η καθημερινή διαχείριση και εν συνεχεία εξυγίανση τόσο πολλών επιχειρήσεων ξεπερνά της δυνατότητες οποιουδήποτε τραπεζικού ιδρύματος. Η KKR με τεράστια πείρα και έργο στον τομέα αυτό, θα κινηθεί αποτελεσματικότερα και θα επιτύχει ταχύτερα, μεγαλύτερα, αποτελέσματα.

• Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κεφαλαίων. Για την εξυγίανση και την ανόρθωση των προβληματικών επιχειρήσεων εκτός από αποτελεσματική διοίκηση απαιτείται και η κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Με τη συμφωνία η KKR αναλαμβάνει να επενδύσει μέχρι και 300 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι η εξεύρεση πρόσθετων κεφαλαίων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις αναδιαρθρώσεις.

Με αφορμή τη συμφωνία, ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε: «Η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της τράπεζας. Οντας η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσεις μας αυτές. Η KKR διαθέτει ένα εξαιρετικό ιστορικό σε παγκόσμιο επίπεδο και την απαραίτητη εμπειρία στην υποστήριξη εταιρειών για ενίσχυση της αξίας τους μέσω της επένδυσης μακροπρόθεσμων κεφαλαίων και της οργανωτικής και χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης. Η πρόθεσή της να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με τo μεταβιβαζόμενo χαρτοφυλάκιο, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες η δομή της συμφωνίας Πειραιώς – KKR οδηγεί σε βάθος χρόνου στην ανάκτηση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου που μεταβιβάζεται. Συγκεκριμένα η Πειραιώς θα έχει απόλυτη προτεραιότητα για κάθε μεταβίβαση που αντιστοιχεί στο περίπου 60% του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου. Ετσι από τις πωλήσεις ή συγχωνεύσεις εταιρειών που θα εξυγιανθούν, η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακτήσει το σύνολο της αξίας μέχρι του ποσού των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Για κάθε μεταβίβαση που θα ξεπερνά το όριο των 750 εκατομμυρίων ευρώ η KKR θα εισπράττει περίπου το 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% θα το ανακτά η Τράπεζα Πειραιώς. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά την πλήρωση των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων εγκρίσεων. Ανάλογη συμφωνία είχε υλοποιήσει η KKR με την ιταλική τράπεζα Intesa τον περασμένο Απρίλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή