Μία στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή

Μία στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις αξιοποιούν τους Η/Υ στην Ελλάδα, ενώ επιπλέον έξι στις 10 διαθέτουν και διαδικτυακό τόπο. Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό για τις στατιστικές στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 σε σύνολο 23.098 επιχειρήσεων, οι 20.756 (ποσοστό 89,86%) χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών Η/Υ, των φορητών (laptop/notebook), των μικρού μεγέθους συσκευών (PDAs) και τέλος των έξυπνων φορητών τηλεφώνων (smartphones). Σχεδόν το 100% των επιχειρήσεων που αξιοποιούν Η/Υ έχουν και πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι 20.578 επιχειρήσεις από το σύνολο εκείνων που αξιοποιούσε Η/Υ είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι παραπλήσια με εκείνα του 2013.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι 20.022 επιχειρήσεις είχαν ευρυζωνική πρόσβαση κυρίως μέσω DSL. Σε ποσοστό πάνω από 10%, οι επιχειρήσεις είχαν συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 30 Mbps, ενώ ποσοστό 2,6% είχε συνδέσεις οπτικής ίνας, δηλαδή άνω των 100 Mbps.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση Η/Υ ανέρχονται σε ποσοστό 45%. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 872.098 εργαζομένων, οι 393.893 απασχολούμενοι κάνουν χρήση Η/Υ. Από αυτούς οι 323.864 (ποσοστό 37,1%) κάνουν χρήση και του Διαδικτύου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση Η/Υ και Διαδικτύου είναι αυξημένα σε σχέση με το 2013 περίπου μισή έως μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.

Μια άλλη διάσταση που ερεύνησε η ΕΛΣΤΑΤ είναι η χρήση των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing) από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, 1.576 επιχειρήσεις αξιοποιούν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, δηλαδή ποσοστό 7,6% των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή το 8,6% του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι εφαρμογές που έχουν επιλέξει οι επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν στο υπολογιστικό νέφος, είναι κυρίως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (67%), η αποθήκευση αρχείων (50%), η φιλοξενία βάσεων δεδομένων (36%), η χρήση χρηματοοικονομικών και λογιστικών εφαρμογών (32%) κ.ά.

Σύμφωνα με τις ίδιες επιχειρήσεις, τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους συνοψίζονται: α) στη μείωση του κόστους, β) στην ευελιξία αναπροσαρμογής των εφαρμογών και γ) στην εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη των λύσεων. Τέλος, για τις επιχειρήσεις του δείγματος, πολύ μικρό κομμάτι του τζίρου τους προήλθε από τη χρήση εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου. Μόνον 2.132 επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 9,23% του συνόλου, έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας. Ο τζίρος δε ήταν ακόμη μικρότερος, αφού ανήλθε στο 1,59% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή