ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με 100% η Energean Oil στο κοίτασμα Ιωαννίνων

me-100-i-energean-oil-sto-koitasma-ioanninon-2060024

Είναι η απόφαση της καναδικής εταιρείας Petra Petroleum να αποχωρήσει από το κοίτασμα των Ιωαννίνων προάγγελος αρνητικών εξελίξεων για τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη; Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι έχει υπογράψει συμφωνία πώλησης του 20% που κατέχει στο κοίτασμα των Ιωαννίνων στην Energean Oil, η ολοκλήρωση της οποίας τελεί υπό την έγκριση των ελληνικών αρχών. Η συναλλαγή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τελεί στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού των δραστηριοτήτων της μετά την εξαγορά της από τη Mitra Energy.

Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται ψύχραιμα με την εξέλιξη, καθώς την αποσυνδέουν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. «Η πώληση και η εξαγορά μεριδίων σε τέτοιου είδους κοινοπραξίες είναι συνήθης πρακτική στην αγορά της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι η αποχώρηση της Petra Petroleum δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, αποκαλύπτοντας ότι οι συζητήσεις για την πώληση του ποσοστού της είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ενδείξεις για τη ραγδαία πτώση των τιμών. Αντιθέτως κύκλοι της Energean Oil κάνουν σαφή σύνδεση της εξέλιξης αυτής με τις τιμές του πετρελαίου και παραπέμπουν στις αποφάσεις αναστολής επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων διεθνώς από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Μόλις προχθές η θυγατρική της Total στη Βουλγαρία ακύρωσε διαγωνισμό για την επιλογή εργολάβου που θα αναλάμβανε την παροχή υπηρεσιών σε δύο γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και ανέβαλε το πρόγραμμα γεωτρήσεων για το 2016.

Εκθεση της Goldman Sachs εκτιμά ότι πετρελαϊκές επενδύσεις συνολικού ύψους 1 τρισ. δολ. βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της πτώσης των τιμών. Σύμφωνα με την Goldman, από 400 μεγάλα σχέδια στο πετρέλαιο και το αέριο, μόλις το ένα τρίτο είναι πλέον επικερδές με βάση τη σημερινή τιμή του αργού. Οι ειδήσεις προκαλούν εύλογες ανησυχίες για την εξέλιξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση των 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το κοίτασμα των Ιωαννίνων, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Energean θα το ελέγχει σε ποσοστό 100%.