Στα 50 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις δανείων προς την ελληνική ναυτιλία

Στα 50 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις δανείων προς την ελληνική ναυτιλία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 50 δισ. ευρώ ανέρχεται σήμερα η αξία των δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος που έχει χορηγηθεί από τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο της τάξεως του 17% επί του συνόλου. Τα μεγέθη αυτή ανέφερε εντός της εβδομάδας ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης, γενικός γραμματέας της Ενωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας, μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσής της. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες, μετά και την πρόσφατη επιτυχία τους στο πλαίσιο των στρες τεστ που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλους τους κλάδους της ελληνικής ναυτιλίας, όπως π.χ. τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, την ακτοπλοΐα, αλλά και τους μικρότερους εφοπλιστές της ποντοπόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη εκτίμηση διατύπωσε στις αρχές του μήνα και ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας σε ημερίδα για την παγκόσμια οικονομία και ναυτιλία, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών από την ίδρυση του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοπιστωτικών Σπουδών του κ. Κώστα Γραμμένου (υπό την αιγίδα του Cass Business School του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου). «Οι ελληνικές τράπεζες είναι αποφασισμένες και θα στηρίξουν την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρκολιάς, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πλέον εφικτό αφού το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητά του. Οπως ανέφερε, στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι η δημιουργία εσόδων μέσω της χορήγησης δανείων σε νέες δραστηριότητες στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει πλέον και κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και ρευστότητα.

Ωστόσο, ο κ. Τουρκολιάς έσπευσε να προειδοποιήσει πως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σφιχτό και εκτίμησε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες αφού θα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν υπό την κοινή ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία.

Αντικείμενο της Ημέρας Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης που διοργάνωσε η Ενωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας ήταν, μεταξύ άλλων, και η βράβευση της προσωπικότητας της χρονιάς, που για φέτος ήταν ο Νορβηγός Ντάγκφιν Λούντε, μέχρι πρότινος επικεφαλής ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας DVB, η οποία ειδικεύεται στον κλάδο των ναυτιλιακών δανείων. Ο κ. Λούντε στήριξε έμπρακτα την ελληνική ναυτιλία με καινοτόμους χρηματοδοτήσεις προς πολλούς Ελληνες πλοιοκτήτες, ενώ συνέβαλε στην επέκταση της εν Ελλάδι παρουσίας της τράπεζας, με τη δημιουργία πολυμελούς ομάδας στελεχών. Στην ομιλία του, ο κ. Λούντε στάθηκε, μεταξύ άλλων, και στη θητεία του στην Intertanko (Διεθνής Ενωση Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων) ευχαριστώντας για τη στήριξή τους πλοιοκτήτες όπως οι κ. Αριστείδης Αλαφούζος, Παναγιώτης Τσάκος και Λιβανός.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο υπ. Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έκανε αναφορά στις αντοχές της ελληνικής ναυτιλίας εν μέσω κρίσης στον κλάδο, αλλά και στη διατήρηση της πρωτοπορίας της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ελέγχει το 16% του παγκόσμιου στόλου και πάνω από το 40% του ευρωπαϊκού στόλου. Σημείωσε, δε, ότι τα ναυτιλιακά κεφάλαια που εισέρρευσαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνέδραμαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα διαμορφώθηκε στα 7,45 δισ. ευρώ, μέγεθος υψηλότερο κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οπότε δεν είχε ξεπεράσει τα 5,82 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή