Δυναμική επέκταση του Μαρινόπουλου στην αγορά της Κρήτης

Δυναμική επέκταση του Μαρινόπουλου στην αγορά της Κρήτης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία της στην Κρήτη ενισχύει ακόμη περισσότερο η εταιρεία Μαρινόπουλος, εξαγοράζοντας το 51% της εταιρείας «Cretan Retail Management Παντοπωλεία Κρήτης Α.Ε.», αναλαμβάνοντας παράλληλα και τη διοίκηση της εταιρείας. Με την εξαγορά αυτή ο Μαρινόπουλος επιδιώκει δύο στόχους: πρώτον, να εξαπλωθεί περαιτέρω στην ιδιαίτερα δυναμική αγορά της Κρήτης και δεύτερον, να ενισχύσει την παρουσία του και στη χονδρική πώληση, με δεδομένο το γεγονός ότι η εταιρεία που εξαγοράζει λειτουργεί και ως προμηθευτικός όμιλος αγορών, ενώ διαθέτει και κατάστημα Cash & Carry.

Η «CRM Παντοπωλεία Κρήτης Α.Ε.» ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2012. Η εταιρεία προμηθεύει πάνω από 140 σούπερ μάρκετ και έχει περισσότερα από 70 συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ με την επωνυμία «CRM Αριάδνη» στην Κρήτη.

Τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στον νομό Ηρακλείου -πάνω από 30-, περιοχή στην οποία ο Μαρινόπουλος διέθετε το 2013 μόλις οκτώ καταστήματα.

Το 2013, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, η κρητική εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 32,18 εκατ. ευρώ και κατέγραψε καθαρά κέρδη 557.158,04 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες η εταιρεία Μαρινόπουλος είχε εγκαινιάσει το «άνοιγμά» της στην Κρήτη, εντάσσοντας στο δίκτυο δικαιόχρησης επτά καταστήματα της αλυσίδας Elite-Αριάδνη. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μέσα σε λίγους μόνο μήνες ο Μαρινόπουλος έχει προβεί σε σειρά συμφωνιών με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του εκτός Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι έχει εντάξει στο σύστημα δικαιόχρησης την αλυσίδα Αρβανιτίδης που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα με 149 καταστήματα, εξαγόρασε οκτώ καταστήματα των αλυσίδων ΜΑΡΚΕΤΑ και Παλαμάρης, έχει προβεί σε συμφωνία συνεργασίας με την αλυσίδα Τοξότης για δύο καταστήματα στη Σάμο, ενώ πριν από τρεις εβδομάδες ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της αλυσίδας Κρόνος που διαθέτει 18 καταστήματα στην Πάτρα.

Η κίνηση της εταιρείας Μαρινόπουλος επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό το επόμενο διάστημα, με περιφερειακές αλυσίδες να περνούν στις ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς. Επιπλέον, δείχνει ότι η κρητική αγορά προσελκύει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον του κλάδου, καθώς πρόκειται για μια πλούσια αγορά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και με το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς του 60% τη κρητικής αλυσίδας Χαλκιαδάκης από την αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Το 2013 η Κρήτη αριθμούσε 218 σούπερ μάρκετ εκ των οποίων τα 110 ανήκουν σε αλυσίδες, ενώ τα υπόλοιπα 108 είναι μεμονωμένα καταστήματα. Η εταιρεία Μαρινόπουλος ένα χρόνο πριν, όταν δηλαδή δεν είχε ακόμη προχωρήσει στις συμφωνίες franchising και στην εξαγορά που ανακοινώθηκε χθες, διέθετε στην Κρήτη μόλις 20 καταστήματα. Με την απόκτηση του 51% της CRM Παντοπωλεία Κρήτης Α.Ε. η εταιρεία αποκτά εμμέσως τον έλεγχο 70 και πλέον καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή