Αρχές 2015 ξεκαθαρίζει το τοπίο για τρεις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες

Αρχές 2015 ξεκαθαρίζει το τοπίο για τρεις μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη τουλάχιστον τριών μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο των τροφίμων αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2015, καθώς τις ημέρες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελευταίες διεργασίες. Οι συμφωνίες αφορούν την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, καθώς και την αναδιάρθρωση του δανεισμού της «Νηρεύς», μέσω και κεφαλαιοποίησης μέρους αυτού, η οποία αναμένεται να δρομολογήσει στη συνέχεια περαιτέρω εξελίξεις στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μετά τις γιορτές αναμένονται τα σπουδαία για την υπόθεση της αλλαντοβιομηχανίας. Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους της Chipita έχει καταθέσει στους βασικούς πιστωτές της Νίκας (Eurobank και Alpha Bank) πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Π.Γ. Νίκας», υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αναδιάρθρωση σημαντικού μέρους των δανείων της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας. Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της «Π.Γ. Νίκας» ανέρχονταν σε 72,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Οι τράπεζες δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην πρόταση, όμως ο επιχειρηματίας κάθε άλλο παρά έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Το μέλλον του «αρραβώνα» Vivartia-ΜΕΒΓΑΛ, το εάν δηλαδή θα εξελιχθεί σε γάμο, δεν αποκλείεται να κριθεί στα δικαστήρια, εάν μετά την έλευση της καταληκτικής προθεσμίας, η οποία εκπνέει σε λίγες ημέρες, η ΜΕΒΓΑΛ δεν προχωρήσει στη μεταβίβαση των μετοχών προς τη Vivartia. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει προσύμφωνο το οποίο προβλέπει τη μεταβίβαση από τις οικογένειες Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου του 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ στη Vivartia. Tο τίμημα συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρέωσης της ΜΕΒΓΑΛ προς τη Δέλτα (θυγατρική της Vivartia) ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες προς τη ΜΕΒΓΑΛ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Στο εν λόγω προσύμφωνο προβλέπεται συγκεκριμένη προθεσμία για τη μεταβίβαση των μετοχών, η οποία ξεκίνησε να «τρέχει» μετά την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την 1η Δεκεμβρίου 2014.

Μέχρι στιγμής, η ΜΕΒΓΑΛ δεν έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση των μετοχών, διατηρώντας παράλληλα «ζωντανό» –τουλάχιστον σε επίπεδο φημών– το σενάριο περί ενδιαφέροντος για την απόκτησή της από αμερικανικό fund. Από την πλευρά της Vivartia το σενάριο αυτό θεωρείται μάλλον αβάσιμο. Εάν, πάντως, μετά την έλευση της καταληκτικής προθεσμίας δεν μεταβιβασθούν οι μετοχές και βεβαίως δεν εμφανιστεί κάποιος πραγματικός επενδυτής, η Vivartia προσανατολίζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΜΕΒΓΑΛ με την κατηγορία της αθέτησης συμφωνίας. Κύκλοι της Vivartia επισημαίνουν, δε, ότι η συνέχιση της κωλυσιεργίας από την πλευρά της ΜΕΒΓΑΛ δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση εργαζομένων, προμηθευτών και αγελαδοτρόφων.

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί τελική συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία θα περιλαμβάνει και κεφαλαιοποίηση δανειακών απαιτήσεων, εκφράζει η διοίκηση της «Νηρεύς», καθώς μάλιστα βαίνει προς ολοκλήρωση η διαδικασία αποτίμησης έτσι ώστε να μπορεί να αποφασιστεί η τιμή μετατροπής των ομολογιών. Πρόσφατα, μάλιστα, στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών της εταιρείας, αποφασίστηκε, πρώτον, η μετάθεση αποπληρωμής της δόσης και των τόκων που είναι καταβλητέοι στις 31 Δεκεμβρίου 2014, καθώς και της δόσης και των τόκων που είναι καταβλητέοι στις 12 Ιανουαρίου 2015 για τις 31 Μαρτίου 2015 και, δεύτερον, η μη άσκηση του δικαιώματος καταγγελίας του δανείου έως 31 Μαρτίου 2015.

Η αναδιάρθρωση του δανεισμού της «Νηρεύς», η ολοκλήρωση των διαδικασιών στη «Σελόντα», όπου εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας στις τράπεζες, καθώς και επικείμενη απόφαση για την υπαγωγή της «Δίας» στο άρθρο 99, αναμένεται να οδηγήσουν, σε δεύτερη φάση, σε συγχωνεύσεις στον κλάδο και εν συνεχεία στην είσοδο ξένων επενδυτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή