Στο «ρεπερτόριο» της Total Leadership οι δεξιότητες

Στο «ρεπερτόριο» της Total Leadership οι δεξιότητες

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στη σημερινή εποχή της συνεχούς και αδιάλειπτης επικοινωνίας και της οικονομικής πίεσης, ο καθένας από εμάς αγωνίζεται να δώσει νόημα στην εργασία του και ευημερία στην οικογένειά του, να νιώθει κοινωνικά δεσμευμένος και να ικανοποιεί τις εσωτερικές πνευματικές ανάγκες του». Ούτε λίγο ούτε πολύ, αγωνίζεται δηλαδή να επιτύχει αυτό που έχει καθιερωθεί να λέγεται «Work Life Balance». Που είναι μια πολυεπίπεδη εξισορρόπηση, η αξία και η σημασία της οποίας ιδιαιτέρως εκτινάσσονται αυτές τις ημέρες λόγω Πρωτοχρονιάς, που αποτελεί «θεσμό» πλέον η κατάθεση καλών προθέσεων, έστω και αν τις συνοδεύει συνήθως ένα υψηλό ποσοστό αθέτησής τους κατά τον υπόλοιπο χρόνο…

Ερχεται λοιπόν σήμερα με το βιβλίο του «Leading the Life You Want: Skills for integrating Work and Life» και με σχετικό άρθρο του στο Harvard Business Review Press 2014, ο συγγραφέας Στιούαρτ Φρίντμαν, καθηγητής μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και ιδρυτής του Wharton’s Leadership Program, Work/Life Integration Project (www.wharton.upenn,edu), να χαρακτηρίσει τον όρο «Work Life Balance» ανοησία και παραπλανητική μεταφορά, αφού, όπως υποστηρίζει, η επίτευξή της υπαινίσσεται ότι πρέπει κάτι να «ξεπουλήσεις» σε βάρος του ενός από τους δύο αυτούς τομείς της ζωή σου. Μας συνιστά λοιπόν να διαγράψουμε την «ισορροπία» ανάμεσα στην εργασία και στη ζωή «γιατί δεν αποτελεί λύση» και να την αντικαταστήσουμε με την «ενσωμάτωση» (integration).

«Οι περισσότεροι από εμάς σήμερα –άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι– είτε είναι ανώτερα στελέχη, είτε φοιτητές ΜΒΑ, είτε επιστήμονες ερευνητές, είτε ασχολούνται με τα οικιακά, όλοι περιγράφουν τον εαυτό τους ως υπεραπασχολημένο, αγχωμένο, υπερβολικά “τσιτωμένο”. Μερικοί μάλιστα έχουν ήδη εγκαταλείψει την ιδέα ότι μπορεί να τα έχουν όλα μαζί. Mε τη μελέτη που έκανα, συγκρίνοντας τους φοιτητές των τάξεων μεταξύ 1992 και 2012, ανακάλυψα ότι οι Millennials –γεννημένοι μεταξύ 1980 – 2000– αποφασίζουν να μη γίνουν γονείς γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν το πώς θα εντάξουν τα παιδιά τους μέσα στην τόσο πολυάσχολη ζωή τους».

Υστερα από περισσότερα από δέκα έτη διδασκαλίας του προγράμματος Total Leadership, αφού μελέτησε και ανέλυσε συγκεκριμένα παραδείγματα ανδρών και γυναικών σε διαφορετικές βιομηχανίες, ο καθηγητής Στιούαρτ Φρίντμαν έρχεται σήμερα να μας συστήσει τρεις από τις αρχές του Total Leadership –αυθεντικότητα, ακεραιότητα, καινοτομία– όχι μόνο ως πυλώνες για την ηγεσία, αλλά και για μια καλύτερη ζωή.

Επειδή όμως για την υλοποίηση των αρχών αυτών απαιτούνται και συγκεκριμένες δεξιότητες, στο βιβλίο του όχι μόνο τις καταγράφει, αλλά παρέχει οδηγίες και «δείχνει τον δρόμο» για την ανάπτυξή τους.

Χαρακτηρίζει την «αυθεντικότητα» ιδιαιτέρως σημαντική για τα ανώτερα στελέχη και ο ορισμός που δίνει, είναι «για οτιδήποτε κάνεις να είσαι σαφής για το τι είναι σημαντικό, οπουδήποτε και αν είσαι, οτιδήποτε και αν αφορά». Για την «ακεραιότητα» εξηγεί ότι «αυτό που εννοώ είναι ότι μέσα από όλους τους ρόλους σου, να μπορούν οι άλλοι να βλέπουν ότι είσαι πάντα ο ίδιος άνθρωπος».

Στο σημείο αυτό, θεωρεί σημαντικό να γνωρίζει το στέλεχος το πώς θα επιστρατεύσει και τις άλλες διαφορετικές δεξιότητες που διαθέτει, είτε πρόκειται για γνώσεις είτε για γνωριμίες και επαφές, «ακόμη και αν πρόκειται και για χορευτική δεξιοτεχνία του στο salsa». Το ονομάζει δεξιότητα «μεταφοράς ταλέντου» και συμπληρώνει ότι, οργανωσιακοί ψυχολόγοι την καταχωρίζουν στις ικανότητες εκείνες που προωθούν την ανάπτυξη του στελέχους.

Οσο για την τρίτη αρχή της Total Leadership, την «καινοτομία», εξηγεί ότι τη συμπεριφορά σου πρέπει να την χαρακτηρίζει η δημιουργικότητα, ώστε να μπορείς να διακρίνεις και να επιδιώκεις περισσότερα από τα συνήθη οφέλη. Κάτι, που προϋποθέτει τη δημιουργία μιας κουλτούρας καινοτομίας στο περιβάλλον. Κυρίως όμως απαιτεί την εστίαση στο αποτέλεσμα, για το οποίο το στέλεχος να υπολογίζει περισσότερο στο κατά πόσο συμβάλλει στην ποιότητά του και όχι στον χρόνο είτε την ενέργεια που διαθέτει.

Αυθεντικότητα, ακεραιότητα, καινοτομία

Ο συγγραφέας καθηγητής Στιούαρτ Φρίντμαν καταλήγει ότι για όλα αυτά, ο στόχος είναι η καλύτερη και ρεαλιστικότερη «ενσωμάτωση» εργασίας και ζωής.

«Το να ζεις τη ζωή όπως τη θέλεις είναι τέχνη. Και όπως συμβαίνει και με τη μουσική, με το γράψιμο, με τον χορό είτε με κάποιο άλλο αθλητικό επίτευγμα, μπορείς πάντα να βελτιώνεσαι μέσα από την άσκηση.

Ξεκινήστε λοιπόν με αυτές τις τρεις μεγάλες ιδέες – αυθεντικότητα, ακεραιότητα, καινοτομία.

Αντιληφθείτε με ποιες δεξιότητες θα τις επιτύχετε. Και κατόπιν, υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα τις εντάξετε στο “ρεπερτόριο της ηγεσίας” για τη ζωή σας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή