Οι εταιρείες κινητής μειώνουν τα τέλη τερματισμού κλήσεων

Οι εταιρείες κινητής μειώνουν τα τέλη τερματισμού κλήσεων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα μειωμένα τέλη τερματισμού φωνητικών κλήσεων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2015. Το νέο τέλος καθορίζεται σε 1,103 ευρωλεπτά ανά λεπτό της ώρας, από 1,189 ευρωλεπτά που ήταν πριν (μείωση κατά 7,2%). Η διαφορά ανά λεπτό της ώρας είναι απειροελάχιστη, αλλά πολλαπλασιαζόμενη με τα δισεκατομμύρια λεπτά της ώρας που μιλάνε οι Ελληνες στα κινητά τους, ανέρχεται σε ορισμένα εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η μείωση, αν και ανακοινώθηκε απ’ όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (Cosmote, Vodafone, Wind Hellas), είναι αποτέλεσμα ρύθμισης της αγοράς. Είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤΥ) που υλοποιείται στο πλαίσιο κοινοτικής σύστασης που στόχο έχει αφενός μεν τη μείωση των χρεώσεων στην κινητή, αφετέρου δε τη σύγκλιση των τελών τερματισμού, μεταξύ δικτύων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η πολιτική αυτή στο παρελθόν εξυπηρετούσε την ενίσχυση (επιδότηση) των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ως μια νέα βιομηχανία, από τους χρήστες δικτύων σταθερής τηλεφωνίας. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η ασυμμετρία τελών τερματισμού μεταξύ των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υφίσταται ακόμη, το περιθώριο της επιδότησης της κινητής τηλεφωνίας έχει περιοριστεί θεαματικά.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων εφαρμόζει από 1ης Ιανουαρίου 2015 νέα μείωση και στα τέλη τερματισμού στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο τέλος ανέρχεται σε 0,0695 ευρωλεπτά ανά λεπτό της ώρας, από 0,0735 ευρωλεπτά που ισχύει σήμερα (-5,4%). Τα νέα μειωμένα τέλη τερματισμού προς τα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας είναι χωρίς ελάχιστη χρέωση και με χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Ολες οι χρεώσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι χωρίς ΦΠΑ, δεδομένου ότι αφορούν χρεώσεις χονδρικής – δηλαδή χρεώσεις μεταξύ παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ωστόσο, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να τις περάσουν στους καταναλωτές και στις λιανικές χρεώσεις, δεδομένου ότι οι τέσσερις μεγάλοι, ΟΤΕ, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, κατέχουν δεσπόζουσα θέση, καθένας στην αγορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή