Οι φούρνοι άντεξαν την κρίση και την απελευθέρωση του «bake-off»

Οι φούρνοι άντεξαν την κρίση και την απελευθέρωση του «bake-off»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθεκτικός στην κρίση, αλλά και στην απελευθέρωση του «bake-off» (πρόκειται για την ολοκλήρωση του ψησίματος προψημένης ζύμης), παρά τις αρχικές ανησυχίες και αντιδράσεις, αποδεικνύεται ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Η πλειονότητα των καταναλωτών εξακολουθεί να προμηθεύεται ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, με τις απώλειες σε τζίρους για τα αρτοποιεία να προέρχονται κυρίως από τη μείωση της ζήτησης των άλλων προϊόντων που διαθέτουν, όπως για παράδειγμα τα γλυκά.

Ο λόγος; Πρόκειται για έναν από τους λίγους βιοτεχνικούς κλάδους που φρόντισαν να εκσυγχρονισθούν εγκαίρως, πολύ πριν από την κρίση, διευρύνοντας σημαντικά την ποικιλία των προϊόντων που διαθέτουν και καταφέρνοντας έτσι να προσαρμοσθούν στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Επιπλέον, το ψωμί αποτελεί έναν κλάδο που παραδοσιακά αντέχει σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, αφού θεωρείται βασικό προϊόν κατανάλωσης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το φθινόπωρο η εταιρεία Marc για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (ΟΑΕ), το 86,5% των καταναλωτών αγοράζει ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, το 7,9% από πρατήριο άρτου και το 5,2% από σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερα σούπερ μάρκετ προβαίνουν σε επενδύσεις για τη δημιουργία εγκαταστάσεων bake-off εντός των καταστημάτων τους, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των Μαρινόπουλου, Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι δύο δραστηριότητες δεν λειτουργούν τόσο ανταγωνιστικά μεταξύ τους, καθώς ο καταναλωτής θα αγοράσει ψωμί από το σούπερ μάρκετ μόνο εάν το επισκεφθεί για την αγορά και άλλων προϊόντων. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών που αγοράζει ψωμί από το σούπερ μάρκετ καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας και είναι 11,6%.

Πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς άρτου, καθώς με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα επιτρέπεται πλέον η ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων άρτου και εντός ζαχαροπλαστείων.

Η διάταξη περιλαμβάνεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο. Η περαιτέρω απελευθέρωση, πάντως, δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα παραδοσιακά αρτοποιεία –άλλωστε πολλά από αυτά προμηθεύουν τα πρατήρια άρτου– όπως άλλωστε δεν συνέβη και με την απελευθέρωση του λεγόμενου bake-off, παρά τις αρχικές ανησυχίες των παραδοσιακών αρτοποιών. Με τη διάταξη αυτή, άλλωστε, αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στον κλάδο, καθώς στα αρτοποιεία επιτρέπεται να λειτουργούν και ως ζαχαροπλαστεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή