Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση των κονδυλίων «Ψηφιακής Σύγκλισης»

Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση των κονδυλίων «Ψηφιακής Σύγκλισης»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Για άλλη μια χρονιά, τρέχουν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου προκειμένου να αυξήσουν τις δαπάνες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ. Χθες υπεγράφησαν δύο μεγάλες συμβάσεις, συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, με βασικό στόχο την εκταμίευση των προκαταβολών μέχρι αύριο 31 Δεκεμβρίου 2014.

Απώτερη επιδίωξη είναι η αύξηση των δαπανών στο πολύπαθο Ε.Π. που στόχο έχει την προώθηση των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο συμβάσεις που υπεγράφησαν χθες αφορούν Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), γνωστά ως «E-Ticket» και «Rural Broadband».

Το πρώτο από τα δύο έχει προϋπολογισμό 59 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων επιλέξιμες δαπάνες είναι τα 28 εκατ. ευρώ. Στόχος του είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά σε μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, του λεγόμενου ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η δεύτερη μεγάλη σύμβαση που υπογράφηκε χθες αφορά το Rural Broadband και στόχο έχει την ενίσχυση της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών σε περίπου 5.500 «λευκές» περιοχές της χώρας. Με τον όρο «λευκές» χαρακτηρίζονται αγροτικές και νησιωτικές περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυα ευρυζωνικών υποδομών και η δημιουργία τους δεν είναι ελκυστική εμπορικά για τους ιδιώτες. Ετσι η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί στο 100% από την πλευρά του Δημοσίου. Οι φορείς που ανέλαβαν την υλοποίηση των νέων δικτύων υποχρεώνονται στη συνέχεια να προβούν στη συντήρηση των δικτύων αυτών για 15 έτη και την κοστοστρεφή διάθεσή τους σε άλλους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Το ύψος του έργου ανέρχεται σε 161 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται τόσο από Ε.Π. του ΕΣΠΑ (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση, ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας), όσο και από το Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013». Πρόκειται δηλαδή για μια δράση που αποτέλεσε «γέφυρα» με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) και πιθανώς να αποτελέσει γέφυρα και με την επόμενη (2014-2020), δεδομένου ότι θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Στόχος του έργου είναι μέσα στο 2015 να συνδεθεί με το Διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας, που σήμερα δεν έχει καμία πρόσβαση στα οφέλη και στις ευκαιρίες της Ψηφιακής Τεχνολογίας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών. «Ο στρατηγικός στόχος του έργου είναι η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε καν η βασική πρόσβαση στο Ιντερνετ και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας», σχολίασε ο Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών, Μεν. Δασκαλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο Rural ανέλαβαν ο ΟΤΕ (101 εκατ. ευρώ) και η Ενωση Επιχειρήσεων Intrakat-Intracom Holdings-Hellas Online (60,3 εκατ. ευρώ).

Τέλος, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω οι δαπάνες για τη χρονιά που φεύγει, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης εντάσσει στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» παλαιότερα έργα κτηματογράφησης που χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. συμβάσεις που υλοποίησε η ΕΚΧΑ Α.Ε. την περίοδο 2009-2013, συνολικού ύψους 90 ευρώ. Εξ αυτών, περίπου τα 40 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποτελέσουν τις επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος.