Τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις του 2014

Τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις του 2014

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014 έφερε στο προσκήνιο δικηγόρους, επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που τάραξαν τα νερά, επινόησαν δραστηριότητες, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και ανέτρεψαν το υφιστάμενο καθεστώς στις επιμέρους αγορές. Κατά τους Financial Times, δεκατέσσερις περιπτώσεις ξεχωρίζουν, με πρώτο τον Τράβις Καλάνικ, τον ιδρυτή της Uber με παρουσία σε 230 πόλεις και 51 χώρες. Η εταιρεία του συνδέει μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής επαγγελματίες οδηγούς ταξί και οδηγούς Ι.Χ. με επιβάτες. Στην Ευρώπη έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον του Καλάνικ επαγγελματίες οδηγοί, σε άλλες πόλεις έχει απαγορευθεί να δραστηριοποιηθεί, ενώ στη Νότια Κορέα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Ο Τζακ Μα, ιδρυτής του κινεζικού κολοσσού της Alibaba με διαδικτυακές πωλήσεις σχεδόν 300 δισ. δολ., μετασχημάτισε το λιανεμπόριο στην Κίνα και διεισδύει στις μεταφορές και στα χρηματοπιστωτικά. Ο πρώην επικεφαλής της Βarclays, Μπομπ Ντάιαμοντ, αμφισβητεί την άποψη ότι δεν βγαίνουν χρήματα από την υποσαχάρια Αφρική. Συγκέντρωσε 600 εκατ. δολ. και τα επενδύει σε αφρικανικές τράπεζες 19 χωρών.

Ακολουθούν οι εκπτωτικοί όμιλοι Aldi και Lidl, oι οποίοι, αφού άλλαξαν το τοπίο των σούπερ μάρκετ στη Δύση, επεκτείνονται στην Κίνα. Η Ford παρουσίασε το F-150, ένα ελαφρύτερο αγροτικό αυτοκίνητο με σκελετό αλουμινίου και κατά 22% μειωμένη κατανάλωση καυσίμου από τα συμβατικά. Ο Ντέιβιντ Μπάτρες ίδρυσε την Just Eat, τη μεγαλύτερη εταιρεία άμεσης παράδοσης φαγητού στη Βρετανία, συνδέοντας καταναλωτές με 40.000 εστιατόρια σε μία πλατφόρμα. Η Aereo με χρέωση 8 -12 δολ. τον μήνα διοχετεύει σε τάμπλετ και «έξυπνα» κινητά τηλεοπτικό περιεχόμενο, ενώ η Lending Club συνδέει απευθείας πιστωτές και δανειολήπτες χωρίς παρέμβαση τραπεζών.Ο Ελον Μασκ, της εταιρείας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Τesla, άνοιξε στους ανταγωνιστές το χαρτοφυλάκιο των πατεντών του, αναφέρουν οι FT. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Lazada.com γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη στη Ν. Ασία, ενώ η βερολινέζικη νεοφυής SoundCloud απειλεί το YouTube.

Η Three περικόπτει το ποσόν που χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στους ανταγωνιστές τους για σύνδεση κλήσεων, ενώ η εφαρμογή Appear Here διευκολύνει την ενοικίαση χώρων. Τέλος, αναφέρεται από τους FT ο δικηγόρος Μάριο Κοστέχα Γκονθάλεθ, ο οποίος κέρδισε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση κατά της Google. Κάθε χρήστης μπορεί να της ζητήσει να διαγραφούν ανεπιθύμητες γι’ αυτόν πληροφορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή