Εκροές 2,5 δισ. ευρώ από καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Δεκέμβριο

Εκροές 2,5 δισ. ευρώ από καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Δεκέμβριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο του περσινού Δεκεμβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν οι καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του χρόνου, ανατρέποντας τη συνήθη πρακτική αύξησης των υπολοίπων που εμφανίζουν κάθε φορά στην εκπνοή του χρόνου. Αιτία, οι επιλεκτικές εκροές κεφαλαίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες του χρόνου, λόγω και της λήξης της περιόδου ανανέωσης προθεσμιακών καταθέσεων ενόψει νέων μειώσεων στα επιτόκια, αλλά και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες και εξανέμισαν την αναμενόμενη αύξηση που καταγράφεται κάθε χρόνο.

Ηδη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφηκε μικρή μείωση της τάξης των 199,7 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα των καταθέσεων, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε από τα 164,5 δισ. ευρώ στα 164,3 δισ. ευρώ. Η πραγματική μείωση είναι ωστόσο μεγαλύτερη, καθώς τον Νοέμβριο εισέρρευσαν στο σύστημα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η αιτία που οι καταθέσεις στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 451,5 εκατ. ευρώ, στα 43,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ στα 84,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες, τον Δεκέμβριο η εκροή καταθέσεων υπήρξε μεγαλύτερη και υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου, καθώς μεγάλοι καταθέτες επέλεξαν είτε τη μετατροπή μέρους των χρημάτων τους σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά ή μετοχικά είτε τη μεταφορά τους σε λογαριασμούς που είχαν ήδη ανοίξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η εξέλιξη αυτή που σημειώθηκε επιλεκτικά και από μεγάλα χαρτοφυλάκια, σε συνδυασμό με τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά κάθε τέλος του έτους, εξανέμισαν την άνοδο που καταγράφεται παραδοσιακά τον μήνα Δεκέμβριο λόγω και του δώρου Χριστουγέννων και η οποία ξεκινάει από 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον ακόμη και στις χειρότερες χρονιές και μπορεί να φτάσει έως και τα 5 δισ. ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.

Η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου δεν επηρέασαν την ψυχολογία των καταθετών και δεν εκδηλώθηκαν φαινόμενα μαζικής απόσυρσης αποταμιεύσεων. Η διασφάλιση που προσφέρει η ΕΚΤ στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και η εξάλειψη κάθε κινδύνου εξόδου από το ευρώ λειτουργούν καθησυχαστικά στις περιορισμένες ανησυχίες που εκδηλώνονται από μερίδα καταθετών, με συνέπεια οι όποιες κινήσεις να προέρχονται κυρίως από μεγαλοκαταθέτες στο πλαίσιο και της αναζήτησης καλύτερης απόδοσης στα κεφάλαιά τους.

Χρηματοδότηση

Μικρή επιβράδυνση του αρνητικού ρυθμού χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες σημειώθηκε τον Νοέμβριο, που υποχώρησε κατά 3% από 3,2% τον Οκτώβριο και 3,8% τον Νοέμβριο του 2013. Η έστω μικρή επιβράδυνση αποτελεί δειλή ένδειξη της σταδιακής αποκατάστασης συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, ζητούμενο όμως παραμένει κατά πόσο η τάση αυτή θα συνεχιστεί τον Δεκέμβριο, αλλά και τους πρώτους μήνες του έτους ενόψει εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή