Ξεπέρασαν το 47% οι απώλειες του δείκτη τραπεζών το 2014

Ξεπέρασαν το 47% οι απώλειες του δείκτη τραπεζών το 2014

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδοξο τέλος είχε για τις τραπεζικές μετοχές, και γενικότερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το έντονα ανοδικό ξεκίνημα κατά τους πρώτους μήνες του 2014, όταν οι επενδυτές τοποθετούνταν «επιθετικά» σε μετοχές «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης. Η επιστροφή του πολιτικού κινδύνου, της ανησυχίας και της αβεβαιότητας όχι μόνο εξανέμισαν τα αρχικά κέρδη, αλλά το 2014 κλείνει για το Χρηματιστήριο και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές με βαριές απώλειες.

Χθες όλες οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν νέα χαμηλά έτους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση οι απώλειες του Δείκτη Τραπεζών ξεπέρασαν το 47%. Αναλυτικότερα, οι απώλειες της μετοχής της Eurobank ανέρχονται σε 66,7%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 62,9%, ενώ καλύτερη συγκριτικά είναι η εικόνα για την Τράπεζα Πειραιώς (-39,2%) και τη μετοχή της Alpha Bank (-27,9%). Η μετοχή της Alpha Bank είναι

η μόνη τραπεζική μετοχή που παρουσιάζει απώλειες μικρότερες του Γενικού Δείκτη (-29,8%).

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας το 2013, μετά τη μεγάλη βύθιση κατά τη διετία 2011-2012, και τα πρώτα θετικά στοιχεία από μια σειρά πρόδρομων οικονομικών δεικτών έφεραν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος: οι τιμές των μετοχών ενισχύθηκαν, ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν.

Τους πρώτους μήνες του 2014 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραφε κέρδη 36%, της Alpha Bank 20%, της Eurobank 13% και της Εθνικής Τράπεζας 11%. Η επενδυτική υπερένταση κορυφώθηκε στις αρχές Μαΐου, με τις μεγάλες τράπεζες να αντλούν –κυρίως από ξένους επενδυτές– μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων ποσό σχεδόν 10 δισ. ευρώ! Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank μέσω της οποίας η τράπεζα επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια, καθώς το 65% των μετοχών πέρασε στον έλεγχο ιδιωτών. Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield επένδυσαν ως στρατηγικοί επενδυτές 1,331 δισ. ευρώ στην αύξηση της Eurobank, η οποία πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 0,31 ευρώ. Τότε η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας είχε χαρακτηριστεί από ορισμένες πλευρές «ξεπούλημα» και σκάνδαλο. Σήμερα, υπό το βάρος της αβεβαιότητας, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,1854 ευρώ ή 40% χαμηλότερα από το «ξεπούλημα».

Από το περασμένο καλοκαίρι βαθμιαία η εικόνα άλλαξε. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως ο ατυχέστατος ανασχηματισμός που ακολούθησε σηματοδότησαν την ανάσχεση της ανοδικής πορείας και τη σταδιακή επιστροφή του πολιτικού κινδύνου. Το φθινόπωρο η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε σταθερά καθοδικά στον απόηχο της στασιμότητας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της… αντιμνημονιακής ρητορικής της κυβέρνησης. Ο Δεκέμβριος έφερε την τελική κατάρρευση των τιμών των μετοχών, καθώς η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μας έφεραν πίσω, σε χρόνο μηδέν, στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ετσι, όχι μόνο χάθηκαν τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2014, αλλά τελικά η χρονιά μας αποχαιρετά με απώλειες που θυμίζουν τις «μαύρες ημέρες» της περιόδου 2011-2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή