Τα μοντέλα ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από ξένα funds

Τα μοντέλα ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από ξένα funds

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκυτάλη της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παίρνουν για πρώτη φορά τα ξένα funds, επιδιώκοντας να εισάγουν στην ελληνική αγορά τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν σε αγορές με παρόμοια προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία.

Την αυλαία άνοιξε η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την KKR (Kohlberg Kravis Roberts) για τη μεταβίβαση επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε η Alpha Bank, ανακοινώνοντας τη σύσταση κοινής εταιρείας με την ισπανική Aktua για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, η συμφωνία δεν προβλέπει τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των νοικοκυριών, στοιχείο που αποτελεί και τη βασική διαφορά σε σχέση με τη συμφωνία που συνήψε η Τράπεζα Πειραιώς με την KKR. Η κοινή εταιρεία την οποία θα συστήσουν τα δύο μέρη, δηλαδή Alpha και Aktua, θα κάνει ουσιαστικά ενεργότερη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων, όπως η μεταβίβαση του ακινήτου και στη συνέχεια η εκμίσθωσή του από τον οφειλέτη, η πώλησή του ή η αγορά νέου μικρότερου ακινήτου κ.λπ. Οι λύσεις που θα προσφερθούν προς τους δανειολήπτες είναι αυτές που περιγράφονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που τυπικά ενεργοποιείται από σήμερα. Το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων παραμένει στην Alpha Bank, η οποία θα μπορέσει αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της ισπανικής εταιρείας να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προσδοκώντας στην ανάκτηση μεγαλύτερου μέρους από τα οφειλόμενα ποσά.

Στον αντίποδα αυτής της πρακτικής είναι η συμφωνία της Πειραιώς με την KKR, στην οποία μεταβιβάζονται ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επίσης και μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Η μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού από την τράπεζα στο KKR αλλάζει ουσιαστικά και τη μετοχική σύνθεση των εταιρειών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία αλλάζουν χέρια. Η συμφωνία συνοδεύεται με την υποχρέωση του αμερικανικού fund να ενισχύσει τις εταιρείες με κεφάλαια έως και 300 εκατ. ευρώ μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα κάνει το σέρβις, διατηρώντας ενεργό ρόλο στο εγχείρημα της αναδιάρθρωσης των εν λόγω εταιρειών.

Τα μοντέλα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων διαφοροποιούνται ανάλογα με το κατά πόσο το fund που εμπλέκεται αναλαμβάνει και τον κίνδυνο του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για φυσικό πρόσωπο, αγοράζοντας το δάνειο ή μόνο τη διαχείρισή του. Το μοντέλο που θα επιλεγεί διαμορφώνει και την τιμή που συμφωνείται με την τράπεζα και η οποία μπορεί να είναι ένα ποσοστό του πωλούμενου χαρτοφυλακίου ανάλογα με την ποιότητά του και τα χαρακτηριστικά του ή απλώς η προμήθεια που πληρώνει η τράπεζα, στην περίπτωση που η συμφωνία προβλέπει απλώς τη διαχείριση.

Στοιχείο που διαμορφώνει και την τελική τιμή είναι το πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μεταβιβάζονται, δηλαδή κατά πόσο πρόκειται για μείγμα επιχειρηματικών δανείων και οφειλές ιδιωτών, στον βαθμό που ο συνδυασμός ενυπόθηκων και μη οφειλών βελτιώνει το επίπεδο ανάκτησης των απαιτήσεων, αυξάνοντας εντέλει και την τιμή πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή