Υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση

Υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τις 50 μονάδες έκλεισε τον Δεκέμβριο, για τέταρτο συνεχή μήνα δηλαδή, ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης, στοιχείο που υποδεικνύει τον ευάλωτο χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Η διαμόρφωση του δείκτη στις 49,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από τις 49,1 μονάδες του Νοεμβρίου, αλλά κάτω από τις 50 μονάδες –στοιχείο που υποδηλώνει ύφεση– οφείλεται στην υποχώρηση των επιπέδων των νέων παραγγελιών και κυρίως στη δριμεία μείωση των παραγγελιών που προορίζονται για εξαγωγές.

Χαρακτηριστικά του κλίματος είναι τα όσα αναφέρει ο κ. Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη: «Ο δείκτης PMI παρέμεινε ελάχιστα κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρησιακές συνθήκες παραμένουν δύσκολες. Οι προσπάθειες ανάκαμψης του τομέα που παρατηρήθηκαν στην αρχή του έτους έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ επηρεάστηκαν αρνητικά από τις εξασθενημένες πωλήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Οι ανεπαίσθητες αυξήσεις της παραγωγής και της απασχόλησης στο τέλος του έτους είναι σχετικά αισιόδοξες, ωστόσο είναι απίθανο να εξελιχθούν σε αξιοσημείωτες τάσεις χωρίς την υποστήριξη από την αύξηση των νέων παραγγελιών. Η συνεισφορά του τομέα στη συνολική οικονομική ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο φαίνεται να ήταν σε γενικές γραμμές ουδέτερη και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστές αύξησαν ελαφρώς τα επίπεδα απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο έξι μηνών κατά την οποία περικόπτονταν θέσεις εργασίας. Παρότι μόνο μέτριος, ο ρυθμός αύξησης του αριθμού εργαζομένων ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι τιμές χρέωσης που επέβαλαν οι παραγωγοί αγαθών μειώθηκαν κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την τάση που επικρατεί από τις αρχές του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή