Ιχθυοκαλλιέργειες: Η αναδιάρθρωση κολλάει στον… Νηρέα

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η αναδιάρθρωση κολλάει στον… Νηρέα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ρωτήσει σχετικά κανείς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, τότε το πρόβλημα των υπερχρεωμένων –με 650 εκατ. ευρώ– ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας έχει λυθεί από το καλοκαίρι. Αν όμως απευθυνθεί στις τράπεζες, η απάντηση είναι διαφορετική, κυρίως επειδή σκοντάφτει στην άρνηση ενός παίκτη.

«Τον λένε Αριστείδη Μπελλέ», είπε στέλεχος μιας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με μεγάλη έκθεση στο πρόβλημα του κλάδου, που φέρεται να ξεκαθάρισε το καλοκαίρι, σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι δεν επιθυμεί να παραδώσει τον έλεγχο της επιχείρησής του. Τότε, ο κ. Μπελλές, που κατέχει το 21% του Νηρέα, είχε πει: «Ως προς την δήθεν άρνησή μου να εκχωρήσω τον έλεγχο της εταιρείας, ουδέποτε έχω εκφρασθεί με αυτό το περιεχόμενο. Εφόσον επιτευχθεί η επιθυμητή συνολική συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου με τις τράπεζες, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων, προφανώς η νέα μετοχική σύνθεση που θα προκύψει θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στη διοίκηση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να πρέπει να παραβλέπεται και η σημασία της εμπειρίας διοίκησης στο συγκεκριμένο αντικείμενο της ιχθυοκαλλιέργειας…».

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ότι επί της ουσίας αρνήθηκε πριν από μερικές μέρες την τοποθέτηση του αξιωματούχου που θα επόπτευε τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δανείων (Credit Restructuring Officer), καθυστερώντας να απαντήσει στο σχετικό κείμενο που εν τω μεταξύ έχουν αποδεχθεί η Σελόντα και ο Δίας. Στέλεχος της βιομηχανίας αναφέρει στην «Κ» ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι στις άλλες δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει το έργο τους, ομαλοποιώντας τις ταμειακές ροές και εξομαλύνοντας την κατάσταση σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτή του Δία, να βρίσκονται σε πορεία εξυγίανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συμφωνία για τον Δία θα υπογραφεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, αφού όλες οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει. Μία ενδιάμεση χρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια και τροφές έχει εξασφαλίσει τη λειτουργία της επιχείρησης, μειώνοντας τα «ανοίγματα» (π.χ. στη μισθοδοσία από 5 μήνες σε 1,5), ενώ οι τράπεζες θα συμβάλουν με 18 εκατ. ευρώ στη διάσωση του Δία και οι εταιρείες τροφών με 14 εκατ.

50% «κούρεμα»

Στα σενάριά τους οι τράπεζες κάνουν τολμηρές υποθέσεις, με «κούρεμα» που φτάνει έως και το 50%. Δεν είναι, όμως, διατεθειμένες να δεχθούν συμπεριφορές των παλαιών μετόχων «σαν να έχουν πλέον αξία τα περιουσιακά τους στοιχεία…», είπε στην «Κ» αξιωματούχος συστημικής τράπεζας. «Η εποχή που βλέπαμε να γίνεται πόλεμος τιμών χωρίς να παρεμβαίνουμε πέρασε. Δεν γίνεται κάποιοι να καθυστερούν τη λύση διότι δεν έχουν άλλο ρευστό να βάλουν και χρησιμοποιούν υποθηκευμένα ψάρια σαν κεφάλαιο κίνησης…», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή