Στρατηγικό πλεονέκτημα η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού για τις εταιρείες

Στρατηγικό πλεονέκτημα η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού για τις εταιρείες

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για τον ΣΕΒ η ανταγωνιστικότητα της εργασίας κρίνεται στη γνώση και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μάνατζμεντ και όχι στο φθηνότερο κόστος». Και για τον στόχο αυτό ο ΣΕΒ συνεργάζεται στενά και με το ALBA Graduate Business School προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των κατάλληλων εργαλείων και μεθόδων, τα οποία κάθε σύγχρονη επιχείρηση –ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου και δραστηριότητας– οφείλει να μάθει να τα χρησιμοποιεί για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι το «πολυτιμότερο κεφάλαιο των επιχειρήσεων», όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται.

Η ανάδειξη του ρόλου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και το πώς μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της σημερινής επιχείρησης ήταν το θέμα της ημερίδας «Από τα HR Metrics στα Human Capital Analytics» που πραγματοποίησαν πρόσφατα από κοινού ο ΣΕΒ και το ALBA. Η ημερίδα ανέδειξε τη χρησιμότητα που παρέχουν τα συγκεκριμένα ειδικά εργαλεία και μέθοδοι, γιατί οδηγούν στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών για το ανθρώπινο δυναμικό, καθιστώντας έτσι τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Και στον στόχο αυτό ο ΣΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. «Ενώ σύμφωνα με τις μελέτες του ΟΟΣΑ είμαστε ο δεύτερος πιο σκληρά εργαζόμενος λαός μετά την Κορέα, εντούτοις η παραγωγικότητα της εργασίας παραμένει εξαιρετικά χαμηλή» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κ. Ακης Σκέρτσος, για να καταλήξει στο ότι «κάτι δεν κάνουμε καλά στο ζήτημα αυτό». Στο ίδιο πνεύμα και ο πρύτανης του ALBA κ. Νίκος Τραυλός που χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας που, ωστόσο, «χρειάζεται οργάνωση, κίνητρα και τις κατάλληλες πρακτικές μάνατζμεντ ώστε να καταστεί πιο παραγωγικό και δημιουργικό».

Την ανάλυση αλλά και την ερμηνεία των δεικτών ανθρώπινου δυναμικού παρουσίασε η δρ Ολγα Επιτροπάκη, καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, κάτοχος της επώνυμης ακαδημαϊκής έδρας «Σταυρός Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και ακαδημαϊκή διευθύντρια του Msc. in Strategic Human Resource Management του ALBA. Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα για τους Δείκτες Ανθρώπινου Δυναμικού, στα οποία κατέληξε και το καινοτόμο Networking Workshop στο οποίο συμμετείχαν 60 στελέχη επιχειρήσεων που αντάλλαξαν εμπειρίες και παρουσίασαν πρακτικές και δράσεις τους. Συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν είναι τα εξής:

– Οι δείκτες Ανθρώπινου Δυναμικού πρέπει να συνδέονται με τη στρατηγική της επιχείρησης αλλά και να προκύπτουν μέσα από τη στρατηγική της.

– Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αντιθέτως η συνεχόμενη ενασχόληση με αυτούς προσθέτει αξία στην επιχείρηση.

– Το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού οφείλει να εντοπίζει τους δείκτες εκείνους που επηρεάζουν περισσότερο τη στρατηγική της επιχείρησης και να εστιάζει στην ποιοτική ανάλυσή τους.

Πρόγραμμα coaching

Ομως, η σταθερή πλέον συνεργασία ΣΕB και ALBA Graduate Business School –αποχαιρετώντας το 2014– σημείωσε ιδιαίτερη δραστηριότητα. Ηταν το εναρκτήριο συνέδριο για το πρόγραμμα «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις», ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα coaching για γυναίκες στελέχη επιχειρήσεων, που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ και έχει σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής όλο και περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις. Για τον ηγετικό ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία μίλησε ο πρύτανης του ALBA κ. Νίκος Τραυλός και επεσήμανε ότι σε πολλές κοινωνίες «ακόμα και στην ελληνική» η γυναίκα δεν εκπροσωπείται σε ηγετικές θέσεις ανάλογα με τα προσόντα της και την πληθυσμιακή αναλογία της». Ενα φαινόμενο, το οποίο ο ΣΕB παρουσίασε για τη χώρα μας με τα εξής αριθμητικά δεδομένα: Το 34% των γυναικών ηλικίας 30-34 ετών έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ανέρχεται σε 27,6% (2013).

Μικρή η συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ποσοστά της Ε.Ε. (2013), στην Ελλάδα η συμμετοχή των γυναικών στα Δ.Σ. των μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 8,4% με τον μέσο όρο σε επίπεδο Ε.Ε. στο 17,8%. Και επειδή η περιορισμένη μόνο αξιοποίηση γυναικών υψηλών προσόντων συνιστά σπατάλη πόρων, απώλεια πολύτιμου ταλέντου και προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης, ο ΣΕΒ έχει διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ηγετικού δυναμικού των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στον στόχο αυτό κατατείνει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις» στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχουσες εκπαιδεύονται με τρεις ομαδικές συνεδρίες coaching πάνω σε ειδικά θεματικά πεδία – μεταξύ των οποίων και στη διοίκηση ομάδων. Εχουν επίσης τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα ατομικό προφίλ ηγεσίας, να αξιολογήσουν την ηγετική συμπεριφορά που αναπτύσσουν και να θέσουν ατομικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή