Οι πέντε προτεραιότητες του χρηματιστηρίου για τη νέα χρονιά

Οι πέντε προτεραιότητες του χρηματιστηρίου για τη νέα χρονιά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε πολλά ανοικτά μέτωπα ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή χρονιά. Εκτός του πολιτικού ρίσκου που έχει επισκιάσει την πορεία της αγοράς που παραμένει εγκλωβισμένη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΧΑΕ για το 2015 αφορούν: α) την προσέλκυση νέων εταιρειών προς εισαγωγή, β) τη διεύρυνση της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσω της δημιουργίας της ΕΝΑ-ΣΤΕΠ, γ) την έναρξη λειτουργίας της αγοράς ενέργειας δ) την ενίσχυση της Αγοράς Εταιρικών Ομολόγων και ε) να ενισχυθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης και άντλησης κεφαλαίων των υφιστάμενων εισηγμένων.

Πιo συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΧΑΕ επιθυμεί να προσελκύσει νέες εταιρείες στο χρηματιστήριο, καθώς από το 2010 μέχρι και το 2013 δεν είχαμε καμία εισαγωγή, ενώ πέρυσι σημειώθηκε μόλις μία νέα εισαγωγή (Ανεμος) και ακυρώθηκε η εισαγωγή άλλης μιας εταιρείας (Algae Farms). Επίσης μέσα στο 2015 στόχος της ΕΧΑΕ είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της αγοράς εταιρικών ομολόγων, προκειμένου οι εισηγμένες να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα αλλά και αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους.

Μεγάλο στοίχημα για τις χρηματιστηριακές αρχές είναι και η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη δημιουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας, η χώρα μας εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενιαίας αγοράς. Στην Ε.Ε. λειτουργούν αυτή τη στιγμή 4 χρηματιστήρια Ενέργειας. Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία η ενιαία πλατφόρμα των 4 αυτών χρηματιστηρίων και 13 διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας, κίνηση που καταγράφηκε ως ημερομηνία ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά και το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά στην περιοχή που εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι τη Φινλανδία, λειτουργεί με κοινό υπολογισμό των τιμών των προημερήσιων αγορών, χρησιμοποιώντας έναν κοινό αλγόριθμο.

Εκτός όμως από τις προωθητικές ενέργειες για τον θεσμό του χρηματιστηρίου, το επενδυτικό κοινό αναμένει μέσα στον Ιανουάριο να αποκαλύψει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ποιες εταιρείες και φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται στις κινήσεις παράνομου short selling που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2014, στο διάστημα δηλαδή που εισήχθησαν οι νέες μετοχές των 4 τραπεζών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει 150 συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις «ύποπτων» κινήσεων, όχι μόνο «γυμνών ανοικτών πωλήσεων» (naked short selling) αλλά και πολλών άλλων παράνομων πρακτικών.

Οσον αφορά την είσπραξη των εν λόγω προστίμων, υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του τόσο προς τον υπουργό Οικονομικών όσο και στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο πρόεδρος της Ε.Κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος έχει προτείνει συγκεκριμένη λύση και ειδικότερα την ύπαρξη ενός λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο θα μπορούν να εμβάζονται τα σχετικά πρόστιμα.

Μέχρι σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλλει συνολικά πρόστιμα 90.000 ευρώ σε δύο εταιρείες για παράνομες πράξεις ανοικτών πωλήσεων (short selling) στη μετοχή της Eurobank.

Ειδικότερα επεβλήθη: α) πρόστιμο 50.000 ευρώ στην «Garita Capital Management», διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις 200.000 μετοχών της τράπεζας, β) πρόστιμο 40.000 ευρώ στην «Abbeville Partners LLP», διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις 200.000 μετοχών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή