Εν αναμονή των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων η αγορά τηλεπικοινωνιών

Εν αναμονή των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων η αγορά τηλεπικοινωνιών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερούν τα σχέδια εξαγοράς των εταιρειών Forthnet/Nova. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, OTE και Vodafone/Wind, αναμένουν τη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας στην οικονομία, προκειμένου να εκτιμήσουν το ρίσκο της επένδυσής τους. Επιπλέον οι μέτοχοί τους, Γερμανοί, Αγγλοι και Αμερικανοί, σταθμίζουν τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι τελευταίοι δεν αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως σε μια τέτοια επένδυση, προτού η νέα κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής.

Για τους ανθρώπους της αγοράς, οι μέτοχοι της Forthnet χαράμισαν το παράθυρο ευκαιρίας που δόθηκε στα μέσα του περασμένου έτους. Οι ίδιοι αναφέρονται στην ευκαιρία που άδραξε o όμιλος Intracom και κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του, χάρη στην πώληση της Hellas Online στη Vodafone. Αντίθετα, οι μέτοχοι της Forthnet έχασαν αυτήν την ευκαιρία κωλυσιεργώντας τη διαδικασία του οικονομοτεχνικού ελέγχου (due dilligence). Στην πράξη οι Αραβες μέτοχοι της Forthnet είχαν αποδυθεί στην αναζήτηση ενός τρίτου επενδυτή που θα πρόσφερε ακόμη υψηλότερο τίμημα από εκείνο των ΟΤΕ και Vodafone/Wind.

Πάντως εικάζεται ότι το θέμα της πώλησης της Forthnet δεν έχει παγώσει εντελώς. Κρίνεται, ωστόσο, ιδιαίτερα επισφαλές το ενδεχόμενο οι μέτοχοι των δύο ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών σχημάτων να δώσουν το πράσινο φως σε μια τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους λίγων εκατοντάδων εκατ. ευρώ στην παρούσα συγκυρία. Το κόστος δανεισμού έχει ανέλθει ουσιαστικά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση εξαγορών, ειδικά εγχώριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επιδίωξη της εξαγοράς της Forthnet έγινε σε μια περίοδο που τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα συνοδεύονταν με αποδόσεις της τάξης του 6% και οι οποίες συνεχώς μειώνονταν.

Σήμερα που οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ολοκλήρωσαν τους ελέγχους (due dilligence) και είναι έτοιμοι να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει σκαρφαλώσει στο 10% και η τάση παραμένει ανοδική.

Στην άλλη περίπτωση, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ίδιοι οι μέτοχοι των ΟΤΕ και Vodafone/Wind. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, έχει αρνηθεί να πράξει τόσο η Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, όσο και οι Αμερικανοί μέτοχοι της Wind Hellas. Tέλος, θεωρείται φυσιολογικό, οι μέτοχοι των προαναφερόμενων επιχειρήσεων να τηρούν επιφυλακτική στάση, μέχρι η νέα κυβέρνηση να εξειδικεύσει την οικονομική της πολιτική.

Επιπροσθέτως στα παραπάνω, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών που είχε αρχίσει να «ξεπαγώνει» από τις αρχές του 2014, μέσα σε λίγους μήνες φαίνεται να έχει παγώσει εκ νέου. «Οι πωλήσεις, μετά μια πολύμηνη περίοδο ανάκαμψης, έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή