Σύντομα (11/02/15)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Αζερμπαϊτζάν από σήμερα ο Π. Λαφαζάνης

Διήμερη επίσκεψη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Η επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιείται όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αφού τελικά δεν οριστικοποιήθηκε από το Πεκίνο η πρόσκληση να μεταβεί ο κ. Λαφαζάνης στην κινεζική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να συμπέσει χρονικά το ταξίδι του κ. Λαφαζάνη στο Πεκίνο με εκείνο του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στη Μόσχα. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Στη συνάντηση στο Μπακού, στην οποία οικοδεσπότης θα είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλάμ Αλίγεφ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών από τις οποίες θα διέρχεται ο Νότιος Διάδρομος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα έχει διμερείς επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

British American Tobacco

Τη διάκριση του «Καλύτερου Εργοδότη στην Ευρώπη 2015» κατέκτησε η British American Tobacco Hellas για την πολιτική ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζει, που αξιολογήθηκε ως κορυφαία σε διεθνές επίπεδο. Η διάκριση δίνεται από το διεθνώς αναγνωρισμένο Top Employer Institute κι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνέβαλαν στη διάκριση είναι οι επενδύσεις στη συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση και στην προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων της. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει αφιερώσει πάνω από 6.000 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων της, το 100% των διευθυντικών στελεχών έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια coaching και το 70% των εργαζομένων έχει αναπτυχθεί μέσα από προγράμματα εξέλιξης και εσωτερικής μετακίνησης.

«Κορυφαίος εργοδότης» η Παπαστράτος

Στην Παπαστράτος απονεμήθηκε ο τίτλος «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα από το Top Employer Institute. Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς διακρίσεις της εταιρείας ως Great Place to Work τα τελευταία 3 χρόνια (2012, 2013 και 2014). Οπως αναφέρει το Top Employer Institute, «η έρευνά μας έδειξε ότι η Παπαστράτος διασφαλίζει εξαιρετικές εργασιακές συνθήκες, προωθεί και αναπτύσσει τα ταλέντα σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης και κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά το περιβάλλον Ανθρώπινων Πόρων, καταβάλλοντας διαρκείς προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση των εργασιακών πρακτικών και την ανάπτυξη των εργαζομένων της».

«Η Ελλάδα στους πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων»

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW), η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης –τα οποία δημοσίευσε το περιοδικό Wirtschaftsdienst και αναπαρήγαγε το Spiegel– δείχνουν ότι Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε μεγαλύτερη απορρύθμιση των αγορών εργασίας και της παραγωγής τους «από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», σύμφωνα με τον συντάκτη της έρευνας, Γ. Μάτες. Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις βρέθηκε η Γερμανία. Πέραν αυτών, για την περίπτωση της Ελλάδας ο κ. Μάτες αναφέρει ότι «στην αρχή όλοι εστίασαν περισσότερο στις περικοπές και λιγότερο στις μεταρρυθμίσεις». Και προσθέτει ότι «θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια χαλάρωση των περικοπών ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Και υπό τον όρο μεταρρυθμίσεις, το IW αντιλαμβάνεται μεγαλύτερες ελευθερίες για επιχειρήσεις και αναφέρει πως σε γενικές γραμμές οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Διέξοδος οι εξαγωγές για τις εταιρείες μαρμάρου

Η διεύρυνση των εξαγωγών είναι η λύση για τις εταιρείες μαρμάρου απέναντι στην πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, για τη διετία 2014-2015, η ζήτηση για μάρμαρα από χώρες του εξωτερικού αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο μεταξύ 5%-10%. Σύμφωνα με την Κλαδική Μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, την περίοδο 2011-2013, αν και σημειώθηκε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής ογκομαρμάρου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές, ωστόσο η συνολική παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου παρουσίασε μείωση, λόγω της καθίζησης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας. Η εγχώρια αγορά ογκομαρμάρου εμφανίζει διαχρονική πτώση από το 2008 και μετά (σωρευτική μείωση της τάξης του 28%-29%), ενώ εμφάνισε σημεία ανάκαμψης το 2013. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια εξόρυξη ογκομαρμάρου που πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή