Η ευρωπαϊκή απάντηση στην επιθετική ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας μέσω του αγωγού TAP

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην επιθετική ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας μέσω του αγωγού TAP

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του αγωγού ΤAP από τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα 20 δισ. κυβικά μέτρα αερίου και η ενίσχυση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο και από το Τουρκμενιστάν είναι η πρώτη απάντηση της Κομισιόν στην επιθετική ενεργειακή πολιτική που χαράσσει η Ρωσία μέσω του αγωγού της Ρωσίας Turkish Stream.

Η είδηση ήρθε από το Μπακού όπου πραγματοποιήθηκε προχθές το πρώτο συμβουλευτικό συμβούλιο για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Για την Ε.Ε. ο Νότιος Διάδρομος αποτελεί το μοναδικό project το οποίο θεωρείται ρεαλιστικό ώς σήμερα», ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και επίτροπος Ενέργειας, Μάρος Σέβκοβιτς, και συμπλήρωσε: «Τεχνικά, το έργο είναι σε θέση να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά το νούμερο αυτό μπορεί να διπλασιασθεί στα 20 δισ. κυβικά μέτρα τόσο γιατί το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλη δυναμική όσο και γιατί ποσότητες αερίου προς την Ευρώπη θέλει να εξαγάγει και το γειτονικό Τουρκμενιστάν». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον αγωγό Turkish Stream, για τον οποίο δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα ληφθεί υπόψη και θα διερευνηθεί πόσο αέριο μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος ο κ. Σέβκοβιτς χαρακτήριζε το σχέδιο Turkish Stream «μη ρεαλιστικό».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε., Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν για τον διακαυκάσιο αγωγό ξεκίνησαν το 2011 και το 2013 υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Τουρκμενιστάν και Τουρκίας, ώστε το φυσικό αέριο από την πρώτη να διοχετεύεται μέσω της δεύτερης στην Ευρώπη. Η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στην Κασπία έως τις ακτές του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζεται ως η καλύτερη δυνατή λύση. Το Τουρκμενιστάν θεωρεί ότι η συγκατάθεση του Αζερμπαϊτζάν είναι κρίσιμη παράμετρος για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, ωστόσο χρειάζεται να αποσαφηνισθεί η νομική διάσταση του έργου. Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο να διαθέσει εδάφη και υποδομές και να συζητήσει δυνατότητες μεταφοράς, ώστε να γίνει ρεαλιστικό το έργο αυτό. Η Ευρώπη είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς δρόμους και πηγές τροφοδοσίας μετά τον σχεδιασμό της Ρωσίας για ακύρωση του αγωγού South Stream και την αντικατάστασή του από έναν αγωγό μέσω της Τουρκίας, τον Turkish Stream που θα παραδίδει αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, παράλληλα με την κατάργηση της Ουκρανίας ως χώρας τράνζιτ για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρώσικο αέριο, με τη λειτουργία του νέου αγωγού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή