Η Eurobank, η επόμενη μέρα και η λέξη – κλειδί

Η Eurobank, η επόμενη μέρα και η λέξη – κλειδί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιαν ηλεκτρονική επιστολή, η οποία ακόμα συζητείται, έστειλε πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση της Eurobank προς τα στελέχη και το προσωπικό της τράπεζας. Το email είχε τον τίτλο «Αναβάθμιση του ρόλου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας» και όποιος το διάβασε κατάλαβε ότι ο βασικός στόχος είναι ένας: η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία της, καθώς η συγκεκριμένη λέξη-κλειδί επαναλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε παράγραφο του κειμένου. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι ενισχύεται ο ρόλος των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε μια γκάμα που ξεκινά από τις αποφάσεις στρατηγικής και καταλήγει στη διαχείριση των δανείων σε ευαίσθητους τομείς χρηματοδότησης, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κόμματα.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται επίσης τα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα» όπως και οι «βασικές υποθέσεις μεγάλων πελατών, με σημαντικές ποινικές εμπλοκές σε εκκρεμότητα». Διαβάζοντας παρακάτω, η επιστολή γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς το κλίμα που αποπνέει γενικότερα είναι ότι δεν μένει εκτός τίποτα. Ούτε η διαχείριση του ετήσιου μπάτζετ της τράπεζας για θέματα επικοινωνίας. Γι’ αυτό και συστήνεται ειδική επιτροπή, με πρόεδρο τον διευθύνοντα σύμβουλο, που «θα ενημερώνει σε τριμηνιαία βάση το διοικητικό συμβούλιο για τις κατευθυντήριες γραμμές της επικοινωνιακής στρατηγικής του ομίλου και τις αποφάσεις για την κατανομή των εγκεκριμένων δαπανών».

Τι άλλο συνιστά προτεραιότητα για την επιστολή; «Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων, που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση». Αυτό το μότο το συναντά κανείς συχνότερα κι από τη λέξη «διαφάνεια» στο κείμενο. Ενδεικτικό στοιχείο κι αυτό του τι απασχολεί περισσότερο σήμερα την τράπεζα: «Τα θέματα στρατηγικής, κινδύνων, προσωπικού, εταιρικής διακυβέρνησης, ανάπτυξης και παρακολούθησης εργασιών». Επειτα απ’ αυτό, μόνο έκπληξη δεν συνιστά το γεγονός ότι «ενισχύεται ο ρόλος του νομικού επιστημονικού συμβουλίου της τράπεζας, στο οποίο στη νέα του δομή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο διευθύνων σύμβουλος, ο γενικός διευθυντής risk management ομίλου, ο νομικός σύμβουλος, ο γενικός διευθυντής νομικών υπηρεσιών της τράπεζας και δύο ανεξάρτητες νομικές προσωπικότητες εκτός τραπέζης». Μάλλον ως λογική εξέλιξη ακούγεται…

Υστερα από τα παραπάνω, το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο θα ενημερώνεται, μεταξύ άλλων, επίσης, για τα θέματα στρατηγικής, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, «μεγάλων επιχειρηματικών δανειακών συμβάσεων» (των 25 μεγαλύτερων κάθε φορά), αλλά και για όλες τις εγκρίσεις εταιρικών δανείων με συνολικό όριο ανάληψης κινδύνων πάνω από 25 εκατ. ευρώ, μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση. Ούτε ότι το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης μπαίνει στην κορυφή. Εξηγώντας τους λόγους που η διοίκηση της Eurobank ανέλαβε όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Νίκος Καραμούζης, δήλωσε στην «Κ»: «Το τραπεζικό περιβάλλον έχει αλλάξει οριστικά. Η νέα ηγεσία της Eurobank, παρότι τα πρώτα βήματά της γίνονται σε μια δύσκολη οικονομική και χρηματοπιστωτική συγκυρία, κοιτάζει το μέλλον και την έγκαιρη προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Oπως έχουν δείξει και οι διεθνείς εξελίξεις, το αίτημα τόσο των κοινωνιών όσο και των ρυθμιστικών αρχών για τη λειτουργία των τραπεζών είναι διαφάνεια, υπευθυνότητα, λογοδοσία και εφαρμογή των αρχών της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης.

»Θα βαδίσουμε σε αυτό τον δρόμο αμέσως. Αυτό απαιτούν οι καιροί, αυτό απαιτούν οι πολίτες και το συμφέρον της χώρας, αλλά συμβαδίζει και με τις προτεραιότητες της τράπεζας και της νέας της διοίκησης. Πάνω σε αυτές τις αρχές, μπορούμε να βρεθούμε στο πλευρό των πελατών μας στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε αξία για την τράπεζα και τους μετόχους της.

Για το τραπεζικό σύστημα, η διαμόρφωση όρων εμπιστοσύνης από τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και την κοινωνία θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχή πορεία του στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή