Η φυγή των εγχωρίων επενδυτών και η αποχή των ξένων από την αγορά

Η φυγή των εγχωρίων επενδυτών και η αποχή των ξένων από την αγορά

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγορά για λίγους και… εκλεκτούς μετασχηματίσθηκε το χρηματιστήριο στα χρόνια της ύφεσης, με τη σταδιακή αποχώρηση των εγχωρίων επενδυτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Ελληνες επενδυτές τον φετινό Ιανουάριο κατείχαν μετοχές αξίας μόλις 11,664 δισ. ευρώ σε σύνολο 43,647 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία της αγοράς στις 30/1/2015. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι εγχώριοι επενδυτές είχαν στην κατοχή τους μετοχές συνολικής αξίας 28,091 δισ. ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στις 3/1/2011 διαμορφωνόταν σε 53,544 δισ. ευρώ.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπύρος Κυρίτσης, «μόνο 2.000 είναι πλέον οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στις καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές όταν πριν από μία δεκαετία οι ενεργοί κωδικοί ξεπερνούσαν τις 700.000 και 800.000 και σήμερα δεν ξεπερνούν τις 30.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι βασικοί λόγοι αυτής της συνεχούς αρνητικής εικόνας είναι πρωτίστως η οικονομική κρίση, η οποία περιόρισε το διαθέσιμο προς επένδυση εισόδημα. Δηλαδή, εάν η αγορά πραγματοποιήσει ένα τζίρο 100 εκατ. ευρώ, οι Ελληνες μικροεπενδυτές καλύπτουν μόλις το 20%, δηλαδή κάνουν συναλλαγές μόλις 20 εκατ. ευρώ». Για τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ η μείωση της παρουσίας των Ελλήνων επενδυτών επηρεάζει ήδη τη βιωσιμότητα των 35 αμιγώς χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά μετοχών.

«Πόσο νομίζετε ότι μπορεί να διατηρηθούν σε λειτουργία οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες όταν μειώνεται το μερίδιο αγοράς;», τονίζει ο κ. Κυρίτσης και προσθέτει: «Θέλουμε οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς να δουν το θέμα των ιδιωτικών χρηματιστηριακών. Θα ήταν χρήσιμο να δώσουν κίνητρα στις ΑΧΕΠΕΥ να μειώσουν την τιμολογιακή τους πολιτική για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τους χιλιάδες ιδιώτες μικροεπενδυτές που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο χρηματιστήριο. Εχει πληρώσει το χρηματιστήριο πολύ παραπάνω απ’ ό,τι του αναλογούσε με τα όσα συνέβησαν το 1999. Είμαστε σε επαφή τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να έχουμε πιο ελκυστική τη χρηματιστηριακή αγορά».

Σε ερώτηση της «Κ» εάν έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουβάκη ο κ. Κυρίτσης απάντησε τα εξής: «Ασφαλώς και θα συναντηθούμε με τον κ. Βαρουφάκη. Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να αντιλαμβάνονται οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός του χρηματιστηρίου. Μπορούμε μέσα από τα νέα εργαλεία του κανονισμού του χρηματιστηρίου να προσελκύσουμε δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να ανανεωθεί και το ταμπλό του χρηματιστηρίου. Να δοθεί μία λύση για όσες παραμένουν ανενεργές πάνω από 12 μήνες, αλλά και να δούμε νέες εισαγωγές».

Αδύναμη εικόνα παρουσιάζει αυτή τη χρονική στιγμή το χρηματιστήριο, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2015 και στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου έχει ανακοπεί η εισροή νέων κεφαλαίων. Ακόμη και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν «τραβήξει χειρόφρενο», περιμένοντας τις κινήσεις τις κυβέρνησης για να καλύψει τα ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα. Η διαμόρφωση των ημερησίων συναλλαγών χαμηλότερα των 70 εκατ. ευρώ είναι η ισχυρότερη ένδειξη ότι οι ξένοι επενδυτές απέχουν, ενώ οι Ελληνες –όπως περιγράψαμε και στην αρχή του κειμένου– συμμετέχουν ελάχιστα.

Το σίγουρο είναι ότι έχει απογειωθεί το πολιτικό ρίσκο της χώρας, αυτή τη φορά όχι λόγω πρόωρων εκλογών, αλλά λόγω της οικονομικής ασφυξίας που θα επέλθει εάν δεν εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή