Πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» για τις μικρομεσαίες με ευνοϊκούς όρους

Πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» για τις μικρομεσαίες με ευνοϊκούς όρους

5' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέσσερις νέες Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, για την ένταξη Επενδυτικών Σχεδίων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007-2013, συνολικής δημόσιας δαπάνης 33,2 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις αφορούν έργα σε μεταποίηση και εμπορία αλιευτικών προϊόντων, υδατοκαλλιέργεια, μόνιμη παύση αλιευτικών Δραστηριοτήτων, καθώς και χρηματοδότηση για χωροταξικό σχεδιασμό, οριοθέτηση και χαρτογράφηση των περιοχών για υδατοκαλλιέργεια (ΠΟΑΥ).

Περιμένοντας την επίσημη δημοσιοποίηση των όρων και προϋποθέσεων των δράσεων αυτών, σήμερα, θα υπενθυμίσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» η οποία έχει προκηρυχθεί από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε., για τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας». Το ποσό του κεφαλαίου του Ταμείου Δανειοδοτήσεων για τη χρηματοδότηση της δράσης ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕΑΝ Α.Ε., ως διαχειρίστρια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, θα καταβάλει σταδιακά συνολικά ποσό 275 εκατ. ευρώ και όλες οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα καταβάλουν σταδιακά συνολικό ποσό 275 εκατ. ευρώ.

Η δράση έχει ως στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση των επενδύσεων, καθώς και το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, ενόψει της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας, μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Μη επιλέξιμες επιχειρήσεις

– Προβληματικές επιχειρήσεις: Προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στις εκάστοτε ισχύουσες κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από το Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής για τις Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις.

– Παράνομες ενισχύσεις: Επιχειρήσεις για τις οποίες εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις κηρύσσονται παράνομες και ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά.

– Μη συνεπείς επιχειρήσεις έναντι ΕΤΕΑΝ Α.Ε.: Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ Α.Ε. σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και εμφανίζουν ασυνέπεια (ληξιπροθεσμία) στο εγγυημένο δάνειο.

Επιλέξιμες δαπάνες

Υποπρόγραμμα 1: Δαπάνες που έχουν εγκριθεί και έχουν υπαχθεί:

– στον αναπτυξιακό Ν. 3299/2004 ή

– σε άλλο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης ή

– σε εγκριτική απόφαση της τράπεζας, εφόσον το δάνειο αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου.

Υποπρόγραμμα 2: Οι δαπάνες που θα εξοφληθούν από το χορηγούμενο δάνειο κεφαλαίου κίνησης στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης, σύμφωνα με επιχειρηματικό σχέδιο. Για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις κάθε δαπάνη νοείται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Ως επιλέξιμες νοούνται οι δαπάνες που χρηματοδοτούν υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, ιδιαιτέρως δε δαπάνες που σχετίζονται με τη δημιουργία ή την επέκταση μιας επιχείρησης ή την ίδρυση. Μεταξύ άλλων επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για αγορά πρώτων υλών, μισθολογικό κόστος, αποθεμάτων, γενικών εξόδων κ.λπ.

Μη επιλέξιμες δαπάνες

– Δαπάνες που χρηματοδοτούν χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, δραστηριότητες real estate (όχι σαν μέρος της παραγωγικής επένδυσης) ή που επιτρέπουν χρηματοδότηση στον τελικό καταναλωτή

– Δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με εξαγωγές, ιδίως δε αυτές που συνδέονται άμεσα με στις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με τις τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με τη συνήθη εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης και δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό Ε.Κ. 1998/2006 (de minimis).

– Δαπάνες για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών οι οποίες χορηγούνται σε επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων και δαπάνες που αποκλείονται από τον κανονισμό ΕΚ 1998/2006 (de minimis).

– Εξόφληση υποχρεώσεων από υφιστάμενο δανεισμό.

– Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις περιπτώσεις που μπορεί να ανακτηθεί ακόμα και αν δεν ανακτάται.

Υψος δανείου

Υποπρόγραμμα 1

Κάθε επιχείρηση χρηματοδοτείται για ένα επενδυτικό σχέδιο. Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και το μέγιστο σε 800.000 ευρώ.

Υποπρόγραμμα 2

Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται ανά επιχείρηση σε 10.000 και το μέγιστο σε 300.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

α. Σε υφιστάμενες επιχειρήσεις το ποσοστό δεν μπορεί να υπερβεί το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους.

β. Σε νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις το ποσοστό δεν μπορεί να υπερβεί το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

Στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Επιτόκιο δανείου

Οπως αναφέρεται στην περιγραφή της δράσης, το δάνειο είναι έντοκο από την ημερομηνία εκταμίευσης. Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης είναι σταθερό ή κυμαινόμενο για όλη της διάρκειά της. Το επιτόκιο αυτό είναι το μεσοσταθμικό επιτόκιο που προκύπτει από το επιτόκιο δανεισμού για τα κεφάλαια με τα οποία συγχρηματοδοτεί τη δράση η κάθε συνεργαζόμενη τράπεζα – με αναλογία συμμετοχής της 50% και από το επιτόκιο για τα κεφάλαια με τα οποία συγχρηματοδοτεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας που είναι μηδενικό (0%).

Το επιτόκιο εκτοκισμού επιβαρύνεται με την εισφορά του Ν. 128/75 που σήμερα ανέρχεται σε 0,60% και η οποία βαρύνει την επιχείρηση. Η εισφορά επιβαρύνει μόνο το μέρος των κεφαλαίων της τράπεζας.

Το μειωμένο αυτό επιτόκιο εκτοκισμού του δανείου λογίζεται ως επιδότηση επιτοκίου και συνιστά κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis). Η επιδότηση επιτοκίου αφορά το μέρος του δανειακού κεφαλαίου που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Είδος χρηματοδότησης

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δράση αφορά δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (ειδικού σκοπού) και δάνεια επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκούς όρους. Πιο συγκεκριμένα, η δράση αφορά σε:

– Δάνεια που χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων: α) που υπάχθηκαν στον Ν. 3299/2004, β) που εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και γ) που δεν εντάχθηκαν σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης και δεν έχουν υλοποιηθεί.

– Δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης (ειδικού σκοπού).

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Ως επιλέξιμες ορίζονται οι εξής επιχειρήσεις:

– Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ, που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα, πλην των περιπτώσεων που αναφέρονται παρακάτω.

– Οι επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες (ελέγχεται κατά την εκταμίευση του δανείου).

– Οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ, σε προγράμματα που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και δεν εμφανίζουν ασυνέπεια (ληξιπροθεσμία) σε εγγυημένο δάνειο.

Διάρκεια

Υποπρόγραμμα 1: Η διάρκεια του δανείου ορίζεται κατ’ ελάχιστον σε πέντε (5) έτη και με μέγιστη διάρκεια τα δώδεκα (12) έτη, αρχής γενομένης από την πρώτη εκταμίευση. Υπάρχει δυνατότητα έντοκης περιόδου χάριτος έως 2 ετών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στη διάρκεια του δανείου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, καταβάλλονται μόνο οι τόκοι. Σε περίπτωση πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής, αυτή γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση (π.χ. ποινή πρόωρης εξόφλησης)

 
Υποπρόγραμμα 2: Η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι 48 μήνες. Σε περίπτωση πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής, αυτή γίνεται χωρίς καμία επιβάρυνση (π.χ. ποινή πρόωρης εξόφλησης)
 
Εξασφαλίσεις: Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια λαμβάνονται ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των συνεργαζόμενων τραπεζών. Ειδικά για τις εμπράγματες εξασφαλίσεις το ποσοστό κάλυψης δεν μπορεί να είναι ανώτερο του 120% του ποσού του δανείου, όπως αυτό συνομολογείται στη δανειακή σύμβαση. Δεν προσημειώνεται η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία.

 
Διαχειριστικό κόστος: Εννοείται το διαχειριστικό κόστος ανά δανειακό φάκελο που θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη, υπέρ της τράπεζας. Το διαχειριστικό κόστος είναι εφάπαξ ποσό (για όλη τη διάρκεια του δανείου) και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του αρχικού ποσού του δανείου, με ανώτατο ποσό 2.000 ευρώ και κατώτατο 100 ευρώ.

 
Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος και το αργότερο έως 31/12/2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή