Στα 50 δισ. οι προβλέψεις των τραπεζών για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Στα 50 δισ. οι προβλέψεις των τραπεζών για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλέψεις – «μαμούθ», συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες συστημικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά την Ελλάδα και καλύπτει περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Πρόκειται για προβλέψεις που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αποτέλεσμα της επίσης άνευ προηγουμένου κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία 6ετία και η οποία έχει οδηγήσει στη βύθιση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%. Η κατάρρευση της οικονομίας οδήγησε στην εκτόξευση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το επίπεδο του 5% που ήταν στο τέλος του 2008 στο 34,2% σήμερα (Σεπτέμβριος 2014). Δηλαδή, δάνεια ύψους 72 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. Στην πραγματικότητα η εικόνα έχει επιδεινωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και κυρίως κατά το ξεκίνημα του 2015 εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας. Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών να τα εξυπηρετήσουν με τους αρχικούς όρους και τα οποία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να καταστούν ξανά μη εξυπηρετούμενα.

Σε επίπεδο ομίλου η Alpha Bank έχει διενεργήσει συνολικές προβλέψεις 12,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,85 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση του 2014. Το απόθεμα των προβλέψεων της Alpha Bank καλύπτει το 62% των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Στο τέλος του 2014 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας διαμορφώθηκε σε επίπεδο ομίλου στο 33%, ενώ για την Ελλάδα οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν στο 34%.

Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει σε επίπεδο ομίλου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 24,3%, ενώ οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 31,9%. Η τράπεζα έχει διενεργήσει για την Ελλάδα συνολικές προβλέψεις ύψους 8,7 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν το 60,2% των εγχώριων δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς καθυστέρησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς σε επίπεδο ομίλου έχει υλοποιήσει συνολικές προβλέψεις 16,2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας για την ενδυνάμωση του ισολογισμού προχώρησε το 2014 στη διενέργεια προβλέψεων 3,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου στο 38,8%, ενώ ο δείκτης κάλυψης των «κόκκινων» δανείων από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 57,4%.

Ο όμιλος Eurobank για τη χρήση του 2014 πραγματοποίησε προβλέψεις ύψους 2,2 ευρώ, ενώ το σύνολο των προβλέψεων που έχει διενεργήσει ανέρχεται σε 9,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει το 56,3% των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 33,4%.

Οπως έχει τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι κομβικής σημασίας για την επάνοδο των τραπεζών σε κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή