Κέρδη 91,3 εκατ. για ΔΕΗ το 2014, «πονοκέφαλος» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Κέρδη 91,3 εκατ. για ΔΕΗ το 2014, «πονοκέφαλος» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα επισημαίνεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ η μη είσπραξη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, όπως τονίζεται στη συνοδευτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Επιχείρησης για τη χρήση του 2014, όπου καταγράφεται κερδοφορία ύψους 91,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 225,3 εκατ. ευρώ το 2013. Τα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (ΕBITDA) της Επιχείρησης σημείωσαν αύξηση κατά 15,9 εκατ. ευρώ το 2014 σε σχέση με το 2013 και διαμορφώθηκαν σε 1.022,1 εκατ. ευρώ έναντι 881,6 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 17,4% έναντι 14,8% το 2013.

«Η είσπραξη των λογαριασμών ρεύματος παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ώς ένα βαθμό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα, στο μέγεθος των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών, οι οποίες ανήλθαν σε 374, 4 εκατ., αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό επιβαρύνει τις ταμειακές ροές της εταιρείας, μέσω των αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, το 2014 η αύξηση των απαιτήσεων για κεφάλαια κίνησης ανήλθε σε 549 εκατ. ευρώ, ενώ από ιδίους πόρους και δανεισμό η Επιχείρηση χρηματοδότησε το αυξημένο κατά 350 εκατ. ευρώ κόστος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας τα έτη 2011 και 2012. Ενδεικτικά της επιδείνωσης του προβλήματος αποπληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στα αποτελέσματα του 2014. Το δ΄ τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 27,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 119,2 εκατ. ευρώ έναντι 91,2 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι η είσπραξη των λογαριασμών επηρεάζεται αρνητικά από νέες ή αυξημένες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων (όπως για παράδειγμα το ΕΤΜΕΑΡ), δημιουργώντας πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για τη μητρική εταιρεία, καθώς το ΕΤΜΕΑΡ, μεταξύ άλλων, καταβάλλεται από τη ΔΕΗ ανεξαρτήτως της είσπραξής του από τους πελάτες της. Ενα πρόσθετο στοιχείο διόγκωσης των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ είναι η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι οποίοι προστατεύονται από υψηλές τιμές και διακοπή ηλεκτροδότησης. Συνολικά το 2014 οι πωλήσεις προς τους δικαιούχους του ΚΟΤ αυξήθηκαν κατά 413 GWh, ενώ στο δ΄ τρίμηνο του έτους κατά 71 GWh.

Υψηλή τάση

Αυξημένες κατά 173 GWh ήταν οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια του 2014, ενώ κατά 95 GWh αυξήθηκαν στο δ΄ τρίμηνο του έτους. Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2014 μειώθηκε κατά 5,1%, ενώ αν εξαιρεθούν οι εξαγωγές και η άντληση, περιορίστηκε στο 0,6%. Η ελαφρώς χαμηλότερη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από το 98,3% στο 97,9% είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των εγχωρίων πωλήσεων της ΔΕΗ κατά 384 GWh (0,8%).

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Επιχείρησης, η υψηλή κερδοφορία το 2014 παρά τη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 1,9% (διαμορφώθηκαν στα 5.654,6 εκατ. ευρώ) οφείλεται στις μειωμένες δαπάνες για καύσιμα, εισαγωγές ενέργειας και αγορές από τρίτους, αλλά και στη σημαντική αλλαγή σύνθεσης του μείγματος καυσίμου το δ΄ τρίμηνο του έτους. Η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε σε ποσοστό 12,2% και η παραγωγή από φυσικό αέριο σε ποσοστό 49,2%, ποσοστό που υποκαταστάθηκε από την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Μεγάλη μείωση κόστους παραγωγής

Η σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ για το 2014, όπως προκύπτςει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, θα πρέπει να μετακυλισθεί στην κατανάλωση μέσω μειώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο καμία σχετική αναφορά δεν γίνεται από τη ΔΕΗ σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως περιορίζεται σε αναφορές σε μειώσεις και εκπτώσεις τιμολογίων στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη γίνει.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ πάντως θα προτείνει την καταβολή μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή, στη γενική συνέλευση των μετόχων από τα κέρδη χρήσης του 2004, που ορίστηκε στις 25 Ιουνίου. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 20 Ιουλίου 2015 και η έναρξη καταβολής του μέσω Τραπέζης στις 27 Ιουλίου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή