Δεκάδες παράνομα φασονάδικα με φθηνά εργατικά χέρια

Δεκάδες παράνομα φασονάδικα με φθηνά εργατικά χέρια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τις λαμπερές βιτρίνες με τα μοντέρνα εκθέματα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένας άλλος κόσμος που αναπτύσσεται κυρίως σε υπόγεια, μέσα στο σκοτάδι και κυριαρχεί το μαύρο: το χρώμα της «μαύρης» εργασίας. Ο λόγος για τα δεκάδες φασονάδικα, όπου ράβονται επώνυμα και κοινά ρούχα, από φθηνά εργατικά χέρια.

Πριν από τρεις μήνες, στο άδειο ημιυπόγειο πολυκατοικίας στην Κυψέλη εγκαταστάθηκε ξαφνικά μια μικρή μονάδα ραπτικής, με περίπου 15 μηχανές και ανάλογο προσωπικό. Ο χώρος ενοικιάστηκε κανονικά, ήταν εξάλλου για αρκετούς μήνες αδιάθετος. Οι περίπου 15 αλλοδαποί εργαζόμενοι έμπαιναν στις 8 το πρωί και έβγαιναν εξουθενωμένοι στις 9 το βράδυ. Οι ίδιοι ήταν εξαιρετικά ήσυχοι, αλλά οι μηχανές έκαναν θόρυβο.

Πριν προλάβουν οι άλλοι κάτοικοι της πολυκατοικίας να αντιδράσουν, 20 μέρες από την έναρξη της χρήσης, οι ραπτικές μηχανές μεταφέρθηκαν όσο γρήγορα είχαν έρθει. Η παραγγελία είχε ολοκληρωθεί, τα γλίσχρα μεροκάματα πληρώθηκαν (έως 25 ευρώ την ημέρα για 12ωρο), καταβλήθηκε και το ενοίκιο και η επιχείρηση… άλλαξε διεύθυνση. Χτυπάμε (τη ραπτομηχανή) και φεύγουμε… είναι το σύνθημα των παράνομων φασονάδικων.

Η συνεχής αλλαγή διεύθυνσης είναι η πιο διαδεδομένη τακτική τους για να αποφεύγουν τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Στα φασονάδικα απασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα αλλοδαποί, κυρίως από το Μπανγκλαντές, καθώς έχουν ανάλογη εργασιακή εμπειρία στον ιματισμό στην πατρίδα τους. Το καθένα απασχολεί 20 με 40 εργαζομένους, είναι δηλαδή αρκετά ευέλικτα. Σύμφωνα με τα ρούχα που κατάσχονται στις εφόδους της αστυνομίας, στα φασονάδικα αυτά ράβονται και επώνυμα ρούχα. Το γεγονός πως υπάρχει δίκτυο που συνδέει τα υπόγεια φασονάδικα φαίνεται και από ορισμένα περιστατικά που μόνο τυχαία δεν είναι: Οταν για παράδειγμα ελέγχθηκε από το ΣΕΠΕ μία τέτοια επιχείρηση και βρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, έπεσε σήμα και 18 εργαζόμενοι σε άλλο φασονάδικο γράφτηκαν στο ΙΚΑ την επομένη ημέρα. Ετσι, όταν Οικονομική Αστυνομία και επιθεωρητές Εργασίας πήγαν για έλεγχο στη δεύτερη επιχείρηση βρήκαν τους εργαζομένους ασφαλιστικά τακτοποιημένους…

«Είναι πολλοί όσοι εργάζονται σε φασονάδικα. Δεν δουλεύουν συνέχεια, αλλά περιμένουν τηλέφωνο για το πότε έχει δουλειά και πού θα δουλέψουν. Οταν πηγαίνουν, τα παιδιά εργάζονται συνέχεια, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Υπάρχει πίεση για να τελειώσει γρήγορα η παραγγελία», μας λέει ο Αρίφ από το Μπανγκλαντές.

Μόνο τον προηγούμενο μήνα η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε και διενήργησε ελέγχους σε τρία φασονάδικα, στον Κολωνό, στη Νέα Ιωνία και στους Αγίους Αναργύρους. Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθη Ελληνίδα ως υπεύθυνη της επιχείρησης, ενώ εντοπίστηκαν 21 μετανάστες να εργάζονται χωρίς ασφάλιση, εκ των οποίων 12 δεν είχαν ούτε άδεια εργασίας. Στους ελέγχους στα φασονάδικα, η αστυνομία βρίσκει και μετανάστες χωρίς έγγραφα νόμιμης εισόδου στη χώρα, οι οποίοι μπαίνουν σε διαδικασία απέλασης.

Το ΣΕΠΕ επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία όμως δεν πτοούν τους εργοδότες. Σε δύο παράνομα φασονάδικα, που εντοπίστηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2015, επιβλήθηκαν πρόστιμα 115.000 ευρώ. Την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα 550.000 ευρώ σε επιχειρήσεις ιματισμού, για «μαύρη» εργασία. Υπολογίζεται πως τα χαμένα έσοδα για τα Ταμεία και το Δημόσιο ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό το πρόβλημα, ζητώντας μέτρα ελέγχου για την ασφάλιση των εργαζομένων και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στις εταιρείες που κρύβονται πίσω από τη «μαύρη» εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή