Παράκαμψη του ΣτΕ για την πώληση του «Αστέρα» εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Παράκαμψη του ΣτΕ για την πώληση του «Αστέρα» εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο παράκαμψης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα βάσει της οποίας θα προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητείται στοχεύει στην αλλαγή προσέγγισης της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής. Το σχέδιο πλέον προβλέπει τη σύνθετη ανάπτυξη του ακινήτου, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται στη νομοθεσία περί σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και δεν απαιτείται η υποβολή σχεδίου χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) για έγκριση στο ΣτΕ.

Σ’ αυτό το σημείο όμως τελειώνουν τα εύκολα και αρχίζουν τα δύσκολα για τις δύο πλευρές. Η ανάπτυξη των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων είναι ευκολότερη μεν, αλλά η αξιοποίησή τους έχει περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι τουριστικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν θα έχουν «δεσμούς» με την ευρύτερη επένδυση, δηλαδή τα ξενοδοχεία, και δεν θα μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τη συνολική επένδυση για μια σημαντική χρονική περίοδο, της τάξης των 10 ετών. Επίσης θα υπάρχουν περιορισμοί στη μεταβίβαση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους από τον ιδιοκτήτη τους.

Τέτοιου είδους περιορισμοί στο αρχικό σχέδιο δεν υπήρχαν. Οι κατοικίες ήταν εντελώς ανεξάρτητες από τα ξενοδοχεία, ενώ τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών τους μπορούσαν να ασκηθούν χωρίς περιορισμό. Ετσι για την αραβικών συμφερόντων Jermyn, το νέο πακέτο που προσφέρεται από τους δύο πωλητές είναι σχετικά (έως πολύ) διαφοροποιημένο από το αρχικό για το οποίο υπέβαλε την προσφορά των 380 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η ίδια σκόπευε να διαθέσει τις κατοικίες αυτές σε πολύ βαθιά πορτοφόλια που σίγουρα δεν θα θέλουν στα σπίτια τους να έχουν πρόσβαση παρακείμενοι… λουόμενοι.

Σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο τίμημα, αυτό συνιστά τον δεύτερο άθλο στην προσπάθεια επίτευξης μιας νέας συμφωνίας. Η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει απαράβατο όρο, για να προχωρήσει στη νέα συμφωνία, να μην υποχωρήσει το τίμημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Jermyn καλείται να πληρώσει τα ίδια χρήματα για να λάβει κάτι λιγότερο, κάτι που ισοδυναμεί ουσιαστικά με αύξηση του τιμήματος. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός γόρδιος δεσμός που θα πρέπει να λυθεί στις συζητηθεί που διεξάγονται σήμερα.

Σημειώνεται ότι τον έλεγχο των κινήσεων στις νέες διαπραγματεύσεις έχει το ΤΑΙΠΕΔ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την αρχική συμφωνία. Αυτό είναι θετικό, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ εκφράζοντας περισσότερο την κυβέρνηση δημιουργεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η όλη κατάσταση δεν αναμένεται να αργήσει να ξεκαθαρίσει και αυτό να συμβεί πιθανώς εντός των επομένων 10 έως 15 ημερών. Το ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει «πάρει στα ζεστά» τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, δείχνοντας την κατεύθυνση που θ’ ακολουθήσει και για τις άλλες αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμη οι πολιτικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή