Η εκτίμηση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ώθησε ανοδικά το χρηματιστήριο

Η εκτίμηση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ώθησε ανοδικά το χρηματιστήριο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφυγμό απέκτησε η χρηματιστηριακή αγορά μετά το μπαράζ ανόδου -κυρίως των τραπεζικών μετοχών- που συντελέστηκε από τη συνεδρίαση στις 21/4 (χαμηλό έτους 704,74 μονάδες) και κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Οι επενδυτές έδειξαν να πιστεύουν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Brussels Group και ειδικά μετά την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας όπου τέθηκε επικεφαλής ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Ετσι ο φετινός Απρίλιος έκλεισε με κέρδη 6,11% για τον Γενικό Δείκτη και άνοδο 15,78% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης εισέρρευσαν 2,714 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα. Η ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου του 2015 έφερε την Αθήνα να καταγράφει οριακές απώλειες 0,4% από τις 31/12/2014, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να σημειώνει μεγάλες απώλειες (-32,3%), ενώ η χρηματιστηριακή αξία υστερεί κατά 4,91 δισ. ευρώ. Ο νέος χρηματιστηριακός μήνας που θα ξεκινήσει από μεθαύριο 4 Μαΐου φέρνει την Coca Cola HBC στην πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης με 7,05 δισ. ευρώ και ακολουθούν μετά το μπαράζ ανόδου των τραπεζών η Εθνική Τράπεζα με 4,41 δισ. ευρώ, η Alpha Bank (3,97 δισ. ευρώ), ο ΟΤΕ (3,97 δισ. ευρώ) και ο ΟΠΑΠ με χρηματιστηριακή αξία 2,536 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη που ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 3,12% και αναρριχήθηκε στις 822,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών βελτιώθηκε αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 119,229 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα πακέτα αφορούσαν κεφάλαια ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η πορεία της αγοράς μέχρι και τις 16.00 το απόγευμα ήταν υποτονική με ασθενικές συναλλαγές, μετά τις 16.10 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχώμενος μέχρι τις 826,15 μονάδες (+3,53%). Στη λήξη των συναλλαγών της Πέμπτης, με θετικό πρόσημο έκλεισαν 90 τίτλοι και 27 μετοχές υποχώρησαν.

Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ξεκίνησε με ισχυρά κέρδη 4,37% του Γενικού Δείκτη και αντίστοιχη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Την Τρίτη συμπληρώθηκαν πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις με συνολική άνοδος 14,36% για τον Γενικό Δείκτη και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 6,312 δισ. ευρώ. Ο βασικός δείκτης της αγοράς την Τρίτη έκλεισε στις 806,01 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 1,41%.

Την Τετάρτη επικράτησαν οι πωλητές στο χρηματιστήριο, αφού ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων κυριάρχησε προκειμένου να εισπραχθούν τα γενναία κέρδη των προηγούμενων ημερών. Η αφορμή των ρευστοποιήσεων ήταν η καθυστέρηση του πολυνομοσχεδίου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και δεν συζητήθηκε στο Brussels Group, αλλά ούτε και στο υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης.

Οπως εξηγούν στην «Κ» οι εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών, η αφύπνιση του Χ.Α. έπειτα από ένα απαξιωτικό τρίμηνο ήταν αναγκαία για να διατηρήσει η αγορά το νεύρο της και να επαναξιολογηθούν οι στρατηγικές κυρίως των hedge funds που διαθέτουν και τη ρευστότητα για να μεταβάλουν τις κεφαλαιοποιήσεις, αλλά κυρίως το επενδυτικό κλίμα στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στον χώρο των επιχειρήσεων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι τις 11 Μαΐου θα δοθεί μία λύση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας, καθώς θα πρέπει η κυβέρνηση να ασχοληθεί και με την πραγματική οικονομία.

Τα μηνύματα που έρχονται από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας είναι μάλλον απαισιόδοξα, αφού θα πρέπει να θεωρείται χαμένο το α΄ εξάμηνο και όλες οι προσδοκίες για σταθεροποίηση της οικονομίας μεταφέρονται πλέον στο γ΄ τρίμηνο του έτους. Οι μόνες επιχειρήσεις που δεν επηρεάζονται από το εγχώριο κλίμα είναι οι εξαγωγικές που αυξάνουν τις παραγγελίες πώλησης των αγαθών τους σε τρίτες χώρες μετά και τη μεγάλη υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή