ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βελτιωμένη πρόταση διακανονισμού της οφειλής στη Lafarge κατέθεσε η Μηχανική

veltiomeni-protasi-diakanonismoy-tis-ofeilis-sti-lafarge-katethese-i-michaniki-2081354

Νέα, βελτιωμένη πρόταση διακανονισμού της οφειλής της προς τη θυγατρική του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, Lafarge Beton, ύψους 632.000 ευρώ, υπέβαλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες οι μέτοχοι πλειοψηφίας της Μηχανικής, δηλαδή η οικογένεια Εμφιετζόγλου, σε μια προσπάθεια να επανακτήσουν τον έλεγχο της μητρικής εταιρείας του ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Lafarge Beton, εταιρεία σκυροδέματος του ομίλου τσιμέντων ΑΓΕΤ Ηρακλής, προχώρησε στη λήψη μέτρων που οδήγησαν τη Μηχανική Α.Ε. σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η αναγκαστική διαχείριση επιβάλλεται σε μία επιχείρηση με στόχο να ικανοποιηθούν άμεσα οι υποχρεώσεις που αυτή διαθέτει προς τους πιστωτές της. Η σχετική κίνηση προέκυψε ως αποτέλεσμα σχετικής τελεσίδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη σχετικές προτάσεις, με την τελευταία εξ αυτών (πριν τα μέτρα αναγκαστικής διαχείρισης) να αφορά καταβολή έξι ισόποσων μηνιαίων δόσεων. Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί, έπειτα από την εφάπαξ εξόφληση ποσού άνω των 300.000 ευρώ, από τα περίπου 950.000 ευρώ της αρχικής οφειλής.

Δεδομένου του χαμηλού ποσού της οφειλής, η οικογένεια Εμφιετζόγλου επιχειρεί να διακανονίσει το χρέος, προκειμένου να αρθεί η αναγκαστική διαχείριση, η οποία σήμερα διεκπεραιώνεται από τη διαχειρίστρια εταιρεία συμβούλων, PriceWaterhouse Coopers. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η πλευρά της Lafarge Beton δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη στάση της. Επισήμως, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει ότι σταθμίζει και αξιολογεί όλες τις πιθανές κινήσεις της μετά την πρόσφατη νέα πρόταση της πλευράς Εμφιετζόγλου. Αναφορικά με την επιλογή της λύσης της αναγκαστικής διαχείρισης, η εταιρεία επισημαίνει ότι ήταν απλώς ένα νομικό εργαλείο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει. Πάντως, όσοι έχουν εξοικείωση με τη σχετική πρακτική, η οποία σπάνια χρησιμοποιείται, τονίζουν ότι ενδεχομένως να μην αποδώσει τα δέοντα, καθώς, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, οι προμηθευτές μιας εταιρείας λαμβάνουν τα οφειλόμενα μόνον εφόσον έχουν ήδη ικανοποιηθεί –κατά σειρά προτεραιότητας– το προσωπικό, το Δημόσιο (εφορία, ΙΚΑ κ.λπ.) και οι πιστώτριες τράπεζες. Παράλληλα, δεν θίγονται και τυχόν άλλες συμφωνίες διακανονισμού της Μηχανικής με άλλους προμηθευτές της.