Οι επιχειρήσεις αύξησαν κέρδη και πωλήσεις το 2014

Οι επιχειρήσεις αύξησαν κέρδη και πωλήσεις το 2014

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2014 κατεγράφη ανακοπή της συνεχούς πτώσης των πωλήσεων και μεγάλη βελτίωση της κερδοφορίας προ φόρων των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία είχε υποστεί τεράστιες απώλειες την περίοδο 2008-2013 (αποτέλεσμα της οποίας ήταν η υποχώρηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 25%). Σύμφωνα με την επεξεργασία 1.043 ισολογισμών επιχειρήσεων (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) από την ICAP με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς και των δύο τελευταίων ετών, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των μεγεθών, προκύπτει εικόνα ανακοπής της φθίνουσας πορείας το 2014, με οριακή αύξηση (0,7%) του συνολικού κύκλου εργασιών.

Το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν θετικό και τα δύο έτη, όμως το 2014 τα κέρδη προ φόρου εκτοξεύθηκαν σε 764 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 88,6 εκατ. ευρώ το 2013. Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών (EBITDA) σημειώθηκε αύξηση ποσοστού 28,8% το 2014 έναντι του 2013.

Από τις 1.043 εταιρείες, οι 272 είναι βιομηχανικές, οι 301 εμπορικές, οι 392 εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι υπόλοιπες 78 προέρχονται από τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο.

Οσον αφορά τη διάκριση σε κερδοφόρες – ζημιογόνες εταιρείες, από το συνολικό δείγμα των 1.043 εταιρειών προκύπτουν τα εξής:

α) 640 εταιρείες (61,4%) ήταν κερδοφόρες, με κέρδη περίπου 1,906 δισ. ευρώ. β) 403 εταιρείες (38,6%) ήταν ζημιογόνες, με ζημίες περίπου 1,142 δισ. ευρώ. Ο τομέας της βιομηχανίας εμφάνισε το 2014 τις δυσμενέστερες επιδόσεις σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς, αφού ήταν ο μόνος στον οποίο συνεχίστηκε η πτώση των πωλήσεων και ο μόνος με ζημιογόνα αποτελέσματα το τελευταίο έτος.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ICAP, δήλωσε σχετικά: «Το 2014 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό έτος για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπήρξε ανακοπή της συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ και καταγραφή θετικού ρυθμού μεταβολής (0,8%), έπειτα από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης. Φαίνεται ότι η βελτίωση αυτή αποτυπώθηκε και στις επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά το 2014. Με βάση λοιπόν τις ενδείξεις από τους μέχρι τώρα δημοσιευμένους ισολογισμούς 1.043 κυρίως μεγάλων εταιρειών για τη χρήση αυτή, προκύπτει γενικά θετική εικόνα, παρά τις σημαντικές διαφορές που προκύπτουν ανά τομέα δραστηριότητας.

Πράγματι, σε επίπεδο πωλήσεων προκύπτει εικόνα ανακοπής της φθίνουσας πορείας το τελευταίο έτος, με οριακή αύξηση (0,7%) του συνολικού κύκλου εργασιών, που είναι αρκετά ενθαρρυντικό συγκριτικά με τις συνθήκες συνεχούς υποχώρησης που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Το εντυπωσιακό όμως είναι η βελτίωση των λειτουργικών κερδών κατά 47% καθώς και των κερδών EBITDA κατά 29%. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η μεγάλη αύξηση κερδών θα επιβεβαιωθεί όταν θα καταχωρισθούν όλοι οι ισολογισμοί των εταιρειών.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της εταιρείας υπογράμμισε τα εξής: «Στην παρούσα φάση η αγορά διακατέχεται από μεγάλη αβεβαιότητα, οι δε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την έκβαση των συνομιλιών της Ελλάδας και των εταίρων της, αλλά και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης όσον αφορά τη διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή