Εκλεισε η εξαγορά της «Βερόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης»

Εκλεισε η εξαγορά της «Βερόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος «εθνικός πρωταθλητής» στον χώρο του λιανεμπορίου και του cash & carry δημιουργείται μετά την εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της αλυσίδας «Βερόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης». Η «Σκλαβενίτης» εξελίσσεται πλέον σε αλυσίδα με πανελλαδική παρουσία και με τζίρο που δυνητικά θα ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ. Η συμφωνία, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει πέρυσι το καλοκαίρι, όπως είχε αποκαλύψει ήδη από τον Αύγουστο του 2014 η «Κ», ανακοινώθηκε τελικά χθες και η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι αφενός να εγκριθεί η εξαγορά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφετέρου να υλοποιηθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου Βερόπουλου και συγκεκριμένα ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά, ενώ οι ενέργειες για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων και την ορθολογική αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων της «Βερόπουλος» στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει με τη συμβολή της «Σκλαβενίτης».

Το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν κάποια καταστήματα θα κλείσουν ή εάν τα καταστήματα της «Βερόπουλος» θα αλλάξουν επωνυμία και πότε θα συμβεί αυτό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η «Σκλαβενίτης», μετά την εξαγορά η εταιρεία θα λειτουργεί συνολικά 342 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα η εταιρεία «Σκλαβενίτης» έχει υπό τον έλεγχό της συνολικά 160 καταστήματα, εκ των οποίων τα 11 είναι καταστήματα υπό το σήμα «Σκλαβενίτης», 12 καταστήματα Cash & Carry μετά την εξαγορά της Makro Cash & Carry Hellas και 38 καταστήματα της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης», το 60% της οποίας εξαγόρασε πριν από μερικούς μήνες από τη «Βερόπουλος». Η «Βερόπουλος» από την άλλη διαθέτει σήμερα 185 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τρία καταστήματα (στο Αγρίνιο, τον Πύργο και στα Τρίκαλα) ανήκουν στην κατηγορία cash & carry.

H «Βερόπουλος» θα διατηρήσει στην κατοχή της τις επιτυχημένες δραστηριότητές της στο εξωτερικό, οι οποίες ξεκίνησαν το 1997 με τα πρώτα καταστήματα με την επωνυμία Vero στα Σκόπια. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 11 καταστήματα στην ΠΓΔΜ και έξι καταστήματα στο Βελιγράδι. Ο τζίρος της στην ΠΓΔΜ ανήλθε το 2013 σε 64,8 εκατ. ευρώ και στη Σερβία σε 46,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αυξητική πορεία. Η ρευστότητα που θα της διασφαλίσει η συμφωνία με τη «Σκλαβενίτης» θα επιτρέψει την υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων στα Βαλκάνια, χωρίς πλέον να έχει τα βάρη της ζημιογόνου δραστηριότητας στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για το 2013 η μητρική της «Βερόπουλος» παρουσίαζε καθαρές ζημίες ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ στον ενοποιημένο ισολογισμό όπου περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό οι καθαρές ζημίες ήταν 2 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεων της μητρικής το 2013 ανερχόταν σε 315 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες ήταν τα 262 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή