Ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,5% το πρώτο τρίμηνο

Ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,5% το πρώτο τρίμηνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στην αποταμίευση μέσω ασφαλιστικών συμβολαίων πραγματοποιούν χιλιάδες νοικοκυριά, που καταφεύγουν στην αγορά επενδυτικών και αποταμιευτικών προγραμμάτων ζωής.

Η άνοδος των ασφαλιστικών εργασιών ζωής κατά 17,5%, στα 494,8 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποδίδεται και στη μετακίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες, ενόψει ενός κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ, που οδήγησε μερίδα αποταμιευτών στην αγορά κυρίως επενδυτικών συμβολαίων. Αυξημένες ήταν επίσης και οι πωλήσεις προγραμμάτων υγείας, καθώς τα προβλήματα που εμφανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία ωθούν πολλά νοικοκυριά στον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκοντας πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Σταθερή παραφωνία στην ανοδική τάση των ασφαλιστικών εργασιών συνεχίζει να αποτελεί ο κλάδος αυτοκινήτου, ο τζίρος του οποίου υποχώρησε κατά 20,2% σε επίπεδο τριμήνου. Αιτία είναι η αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά και η συνέχιση του πολέμου τιμών στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου. Με αφορμή την αύξηση των ασφαλιστικών εργασιών του πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εργασιών κ. Α. Σαρρηγεωργίου επισήμανε ότι «ο Μάρτιος του 2015 είναι ο πρώτος μήνας που καταγράφεται αύξηση στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε μηνιαία βάση, μετά τον Οκτώβριο του 2014. Η άνοδος των ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις αντισταθμίζεται από τη μείωση στις ασφαλίσεις ζημιών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η αρνητική πορεία του κλάδου οφείλεται κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτων».

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της ΕΑΕΕ δείχνουν ότι οι πωλήσεις ασφαλιστικών επενδυτικών προγραμμάτων αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 83,6%, ανεβάζοντας τον τζίρο της σχετικής αγοράς στα 108,1 εκατ. ευρώ. Κατά 4,8% ενισχύθηκαν οι πωλήσεις παραδοσιακών αποταμιευτικών προγραμμάτων ή συμβολαίων ζωής, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς στα 319,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις συμβολαίων υγείας αυξήθηκαν κατά 23,4% στα 27,3 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κατά 13,6% κινήθηκε, τέλος, και η αγορά των ομαδικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων, των προγραμμάτων δηλαδή που παρέχουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους, ανεβάζοντας τον τζίρο της σχετικής αγοράς στα 39,8 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις ζημιών, ο τζίρος των οποίων υποχώρησε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 11,8% στα 498,1 εκατ. ευρώ, η πτώση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη δραματική υποχώρηση των εργασιών στον κλάδο αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, στα ασφάλιστρα για την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης, η υποχώρηση έφτασε το 20,2% περιορίζοντας τον τζίρο της σχετικής αγοράς στα 209,5 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 15,6% υποχώρησαν τα ασφάλιστρα για τις συμπληρωματικές καλύψεις του αυτοκινήτου, όπως κάλυψη πυρός, θραύση κρυστάλλων κ.λπ.

Πτώση κατέγραψε κατά 6,3% και ο δεύτερος βασικότερος κλάδος στις γενικές ασφαλίσεις, δηλαδή ο κλάδος πυρός, οι εργασίες του οποίου περιορίστηκαν στα 96,7 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν επιμέρους κλάδοι, όπως αυτοί της γενικής αστικής ευθύνης, της ασφάλισης πλοίων, της ασφάλισης πιστώσεων, των χρηματικών απωλειών, της ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων και της ασφάλισης ασθενειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή