Υπέρ της χρήσης πιστωτικών – χρεωστικών καρτών στον τουρισμό ο ΣΕΤΕ

Υπέρ της χρήσης πιστωτικών – χρεωστικών καρτών στον τουρισμό ο ΣΕΤΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος πάνω από ένα όριο συναλλαγών σε τουριστικές περιοχές ως μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής τάχθηκε, χθες, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Λαμνίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Visa Hellas σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ με θέμα «Νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών συναλλαγών για την ανάπτυξη του τουρισμού».

Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Hellas, οι ξένοι τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους πέρυσι στη χώρα μας χρησιμοποίησαν τις κάρτες τους (χρεωστικές, πιστωτικές, εταιρικές) για αγορές και αναλήψεις μετρητών ύψους 2,57 δισ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 14,9% σε σχέση με το 2013. Από το παραπάνω ποσό, 1,27 δισ. ευρώ αφορούσε ανάληψη μετρητών (αύξηση 10%), 476,76 εκατ. ευρώ την αγορά ξενοδοχειακών υπηρεσιών (αύξηση 28%), 180,32 εκατ. ευρώ την αγορά ταξιδιωτικών υπηρεσιών, 150 εκατ. ευρώ εμπορικές και άλλες αγορές (αύξηση 6%), 112,48 εκατ. ευρώ πληρωμές σε εστιατόρια (αύξηση 25%), 58,12 εκατ. ευρώ ενοικιάσεις αυτοκινήτων (αύξηση 24%) και 54,64 εκατ. ευρώ αγορές σε σούπερ μάρκετ (αύξηση 18%). Στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσό των αγορών και αναλήψεων μέσω καρτών από τους ξένους τουρίστες έφθασε τα 12,13 δισ. ευρώ (αύξηση 6,9%) και στην Τουρκία τα 3,83 δισ. ευρώ (αύξηση 21,7%).

Οι Βρετανοί είχαν πέρυσι τις υψηλότερες συναλλαγές (αγορές, αναλήψεις μετρητών) μέσω της χρήσης των καρτών τους σε σχέση με τουρίστες άλλων εθνικοτήτων που έκαναν διακοπές στη χώρα μας. Ειδικότερα, η αξία των συναλλαγών τους έφθασε τα 441,84 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18%. Ακολούθησαν οι Αμερικανοί με συναλλαγές ύψους 249,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 25%), οι Γάλλοι με 248,48 εκατ. ευρώ (αύξηση 19%), οι Κύπριοι με 241,38 εκατ. ευρώ (πτώση 9%), οι Γερμανοί με 163,86 εκατ. ευρώ (αύξηση 38%) και οι Ρώσοι με 152,71 εκατ. ευρώ (πτώση 13%). Τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 49%, παρουσίασαν οι συναλλαγές μέσω καρτών στη χώρα μας από τους Κινέζους τουρίστες, οι οποίες έφθασαν τα 26,91 εκατ. ευρώ. Τα υψηλότερα μερίδια αγοράς ταξιδιωτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα μέσω χρήσης καρτών από τη χώρα τους είχαν κατά σειρά οι Ρώσοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί.

Εξάλλου, στην έρευνα ηλεκτρονικού εμπορίου 2013-2014, που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έγινε αναφορά στη χθεσινή εκδήλωση, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε πως χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό εμπόριο πρωτίστως για ικανοποίηση αναγκών που αφορούν ταξιδιωτικές υπηρεσίες όπως η αγορά εισιτηρίων, η ενοικίαση αυτοκινήτου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή