Επιστροφή στην κερδοφορία για τον Τιτάνα το πρώτο τρίμηνο

Επιστροφή στην κερδοφορία για τον Τιτάνα το πρώτο τρίμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρήθηκε και κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η πορεία ανάκαμψης των αποτελεσμάτων του ομίλου Τιτάν, με σημείο αναφοράς την επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία, καθώς τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 11 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 12,7% σε 283,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η επίδοση αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική, αν συνυπολογιστεί και το ότι το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά και το πιο αδύναμο για τις εταιρείες του κλάδου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επιδρούν αρνητικά στη ζήτηση για προϊόντα, όπως τσιμέντα και δομικά υλικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η φετινή επίδοση του Τιτάνα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας, όπου ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ βαρύς. Ετσι, ο κύκλος εργασιών στην εν λόγω ζώνη, μειώθηκε κατά 31,2% και ανήλθε σε 28,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 εκατ. ευρώ το 2014.

Στην ελληνική αγορά, η κατανάλωση τσιμέντου προήλθε κατά κύριο λόγο από τα δημόσια έργα, καθώς οι τάσεις στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρέμειναν πτωτικές. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 2% και ανήλθε σε 65,3 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, χάρις και στην ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ενίσχυσε τις εξαγωγές προς άλλες χώρες.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, ο κλάδος των κατασκευών συνεχίζει να ανακάμπτει, ενώ θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα είχε και η ενδυνάμωση του δολαρίου. Ετσι, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 130,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 37,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν σε 5,8 εκατ. ευρώ, από μόλις 900.000 ευρώ πέρυσι. Απόρροια της αυξημένης δραστηριότητας ήταν και το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 660 εκατ. και ήταν υψηλότερος κατά 119 εκατ. σε σύγκριση με το τέλος του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή