ΣΕΤΕ: Σοβαρές οι επιπτώσεις στον τουρισμό από αύξηση ΦΠΑ

ΣΕΤΕ: Σοβαρές οι επιπτώσεις στον τουρισμό από αύξηση ΦΠΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των στόχων που είχαν τεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου για: α) αφίξεις 25 εκατ. τουριστών εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. με κρουαζιέρα και β) άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσων ταξιδιωτικών εισπράξεων στο σύνολο της χρονιάς, εξετάζει, με βάση νεότερα δεδομένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ηδη, οι μεγάλες αυξήσεις των κρατήσεων, οι οποίες υφίσταντο έως την αρχή του έτους για την καλοκαιρινή περίοδο από ορισμένες παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, έχουν ψαλιδιστεί. Βασικές αιτίες για την τροποποίηση των στόχων προς το δυσμενέστερο, που εξετάζει ο ΣΕΤΕ, αποτελούν η παρατεταμένη αστάθεια στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας αλλά και οι επικείμενες φορολογικές επιβαρύνσεις στον χώρο του τουρισμού.

Σήμερα ο συντελεστής του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα καταλύματα βρίσκεται στο 6,5%. Αν επικρατήσει το σενάριο συντελεστή 8% με 9%, θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά πιο ήπιες σε σχέση με το σενάριο υπερδιπλασιασμού του. Κατά τον ΣΕΤΕ, η τυχόν επικράτηση του δεύτερου σεναρίου θα αποβεί καταστροφική για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. Και αυτό γιατί η τουριστική κίνηση θα στραφεί προς τις ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες θα διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά τους πακέτα. Πάντως, νέα δεδομένα σε σχέση με την τροπή που θα πάρουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στον χώρο του τουρισμού, προσθέτει δήλωση της αν. υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, σύμφωνα με την οποία «δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε κανένα μέτρο το οποίο δεν θα είναι μετά από οικονομική μελέτη και δεν θα είναι ένα μέτρο το οποίο πραγματικά να μην πλήττει τον ελληνικό τουρισμό». Ο ΦΠΑ διαμονής στην Πορτογαλία βρίσκεται στο 6%, στη Μάλτα στο 7%, στην Τουρκία στο 8%, στην Κύπρο στο 9% και σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία στο 10%. Την τελευταία 6ετία το καθεστώς ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στην Ελλάδα έχει αλλάξει 5 φορές. Το 2008 ίσχυε συντελεστής 8% στη διαμονή και 8% στην εστίαση, το 2009 κοινός συντελεστής 9%, το 2011 συντελεστής 5,5% στη διαμονή και 13% στην εστίαση, το 2012 συντελεστής 6,5% και 23% και από το 2013, 6,5% και 13% αντίστοιχα.

Εξάλλου, ήδη ποσοστό 70% των τουριστικών πακέτων για το 2015 έχει πωληθεί με τον υφιστάμενο ΦΠΑ. Κατά τον ΣΕΤΕ, με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται και αποδίδεται όχι την ημερομηνία πώλησης, αλλά με το πέρας της άφιξης και διαμονής, η επιπλέον διαφορά που θα προκύψει από την όποια αύξηση δύναται να ζητηθεί εκ νέου από τον τουρίστα, ο οποίος όμως θα πιστεύει ότι έχει εξοφλήσει το κόστος των διακοπών του. Ο Σύνδεσμος θεωρεί αδύνατο τον έλεγχο των καταλυμάτων, τα οποία δεν θα επιθυμούν ή δεν θα μπορούν να απορροφήσουν το κόστος. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πακέτα που δεν θα έχουν πωληθεί, θα αυξηθεί η τελική τιμή με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση με ταχείς ρυθμούς.

Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ αν με αυτό τον τρόπο επέλθει συμφωνία με τους εταίρους και σταθεροποιηθεί η οικονομία μας. Ομως ζητεί, για τους παραπάνω λόγους, η αλλαγή να μην εφαρμοστεί εντός του 2015 και οι συντελεστές να διαμορφωθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες που κινούνται μεταξύ του 8%-10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή